Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:55, 24. 5. 2016.

| Društvo

Mirovni marš u Leskovcu uz uvrede i psovke

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
1.jpg
Mirovni marš ipak nije protekao bez incidenata; foto: Nikola Cvetković

Žene za mir, uz podršku Žena u crnom, marširale su u utorak leskovačkim ulicama u okviru akcije “Sve za mir, zdravlje i znanje, ništa za naoružanje”, a građanima je marš zaličio na gej paradu jer su se u koloni vijorile zastave duginih boja, pa su sa trotoara aktivistkinjama upućeivane i psovke.

Šetnja je ipak organizovana jer ove žene zahtevaju da se pruži aktivan otpor militarizmu u svim njegovim oblicima, kako bi duboke nepravde koje preživljavamo mogle biti prevaziđene.

U mirnodopskim uslovima u Srbiji lišene su života 44 žene u partnerskom nasilju. Njih 12 je ubijeno vatrenim oružjem - ističu iz organizacije “Žene za mir”.

Takođe navode da je ulaganje u ratove, a ne u infrastrukturu koja služi stanovništvu, donela ponovo ljudske žrtve i nesagledivu materijalnu štetu tokom nedavnih katastrofalnih poplava. To je politika koja, kako navode, ljudske živote uvek stavlja u drugi plan, u korist uskog interesa elita na vlasti.


Uvrede, psovke i gađanje jajima

Kolonu praćenu policijom koja je krenula od zanatskog centra "Cvećar" i kretala se glavnim gradskim ulicama do Leskovačkog kulturnog centra, radoznali građani su uglavnom fotografisali. 2 Policija sklonila mladiće koji su vređali i psovali učesnike marša; foto: Nikola Cvetković

Ipak, bilo je i onih koji su aktivistkinjama upućivali pogrdne reči i psovke i gađali ih jajima, misleći da je reč o gej paradi, s obzirom da su se trasom vijorile zastave duginih boja koje simbolizuju prava LGBT populacije.

Te zastave zapravo simbolizuju mir, ali ih je LGBT populacija preuzela još pre 30 godina kao svoj simbol borbe za svoja prava i sada svi dugine boje vezuju za homoseksualce – kaže jedna aktivistkinja "Žena za mir" iz Leskovca.

Policija je na kraju reagovala i sklonila mladiće koji su upućivali psovke, a šetnja je dalje nastavljena bez incidenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • snezana

    13:45 // 25. 5. 2016.

    I onda se pitamo sto nas u svetu malo cene. Sve sto je vredelo i obrazovalo se pobeglo je glavom bez obzira, ovde su ostali samo oni koji su morali a medju njima nema puno obrazovanih da bi nadglasali gedze.

  • Ovca za šišanje.

    08:45 // 25. 5. 2016.

    Толико о просвећености грађанства! Него, пролеће је, лепо време у СрбијЕ, ка' ће шишање?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: