Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 26. 11. 2015.

| Društvo

Miš u čekaonici Dispanzera EI (video)

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti

Pacijenti u čekaonici snimili miša

Iz kancelarije koja se nalazi ispred ginekološke ordinacije u Dispanzeru EI Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, dok su trudnice čekale na pregled, izašao je miš i protrčao hodnikom.

Nišlijku, koja je u devetom mesecu trudnoće došla na pregled u ambulantu nekadašnje Medicine rada, iznenadilo što je hodnikom protrčao miš, ali joj je izgledalo da ovaj prizor nije začudio zaposlene.

Odmah sam otišla kod sestre i pitala da li zna da tu šeta miš, a ona je rekla: "Pa, dobro". Delovalo je da nije iznenađena - priča Milena Velojić.

Kako saznajemo od direktorke Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Marijane Matić, sestra kojoj se obratila ova Nišlijka slučaj je odmah prijavila glavnoj sestri Zavoda, a ona je poslala zahtev za ponude Institutu za javno zdravlje i Domu zdravlja.

Te ustanove se time bave, a mi moramo da ispoštujemo proceduru i, nažalost, ne možemo da reagujemo preko noći. Kad dobijemo ponudu, to rešavamo - kaže Matićeva. 

Kaže da Zavod nema godišnji ugovor sa nekom od službi koja je zadužena za deratizaciju jer, kako ističe, miševa i bubašvaba u njihovim ambulantama i dispanzerima nema često, pa se reaguje po prijavi.

Obraćamo se po potrebi. Nedavno smo na zahtev glavne sestre Mašinske radili dezinfekciju i deratizaciju u Mašinskoj. I njoj je to bio prijavio pacijent - dodaje Matićeva.

Pošto su zdravstvene ustanove pod sanitarnim nadzorom, za proveru vršenja deratizacije u njima, koja bi trebalo da se prema procenama stručnjaka radi oko 4 puta godišnje, zadužena je Sanitarna inspekcija. 


Jesen je vreme kada pacova ima i u gradu

Kako objašnjava načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš dr Zoran Veličković, jesen je vreme kada se glodari povlače iz polja jer tamo nema hrane i traže je negde bliže ljudima.

Njihovo prisustvo ni u kućama, ni u zdravstvenim ustanovama, kako kaže, nije bezazleno.

Oni kontaminiraju urinom sve sa čim dođu u kontakt, a putem stolice i mokraće izbacuju mikroorganizme. Uz to, miševi su i štetočine. Kada su u zdravstvenim ustanovama, oni često oštećuju instalaciju i kvare aparate za dijagnostiku jer izazivaju kratak spoj - kaže dr Veličković.

On dodaje da i sami svojim ponašanjem i nepažnjom omogućavamo da ulaze u prostorije i razbacujemo ostatke hrane svuda.

Miševi imaju savitljiva rebra i mogu da prođu kroz otvor uži od jednog centimetra, ako postoje vrata koja ne dihtuju, mogu da naprave lom - kaže dr Veličković.

Dodaje da je bitka protv glodara jako teška jer jedno potomstvo daje 4 do 6 miševa, a pošto se rađaju više puta godišnje, njihov broj progresivno raste i u toku godine par miševa da oko 1.000 potomaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanovic

    20:33 // 26. 11. 2015.

    Meni ovo deluje namesteno. Zasto bi iko ovako mirno snimao prazna vrata i pod hodnika? Pa se slucajno pojavio mis? Ovo mi lici da ga je neko iznutra pustio do vrata u nadi da ce ovaj izaci. Neko bi se ofajdio od ovakvog incidenta pa sad pokusava da plasira.

  • shaft

    18:28 // 26. 11. 2015.

    "Mis je dobio grip,pa je seo u dzip i prevalio put dugacak,da ga pregleda doktor Macak." To je taj mis,dal ga sestre uvatise?

  • spin-majstor

    18:20 // 26. 11. 2015.

    Miš je, ustvari, izbačen iz ordinacije...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: