Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 1. 9. 2014.

| Društvo

Mlade Nišlije žele da odu iz svog grada

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
mladi
Istraživanjem je obuhvaćeno nešto više od 2000 Nišlija oba pola od 15 do 30 godina; Foto: www.kps.rs

Prosečni mladi Nišlija je nezaposlen, nedovoljno informisan, i želi da u narednih par godina napusti Niš, pokazuju rezultati istraživanja o potrebama i problemima mladih u ovom gradu.

Istaživanje je, tokom maja i juna ove godine, sprovela Kancelarija za mlade u saradnji sa Inicijativom mladih Niša, na uzorku od nešto više od 2000 Nišlija oba pola, starosti od 15 do 30 godina. Rezultati pokazuju da je oko 80 procenata ispitanika nezaposleno, a veliki broj njih smatra da su mogućnosti za posao, ili makar honorarni rad, u Nišu veoma loše. Oko dve trećine ispitanika želi da napusti Niš i ode u inostranstvo, drugi grad, "ili bilo gde drugde".

Mladi koji idu u školu ili studiraju navode da im nedostaje više praktičnog rada i bolje opremljeni kabineti. Oni koji ne planiraju da nastave školovanje, kao osnovni razlog navode nedostatak novca, ali i želju da što pre krenu da zarađuju.

IMG-0823.JPG Istraživanjem je obuhvaćeno nešto više od 2000 Nišlija oba pola od 15 do 30 godina

Većina ispitanika smatra da mladima nije dato dovoljno prostora za donošenje odluka u institucijama. Uglavnom smatraju da se u Nišu ne postupa adekvatno sa mladim talentima, te da oni u ovom gradu ne mogu ostvariti svoj potencijal. Polovina ispitanika je čula za postojanje institucija zaduženih za omladinu poput većnika za omladinu i sport, Kancelarije za mlade i Uprave za omladinu i sport, ali ne zna čime se oni tačno bave.

Istraživanje pokazuje i da se mladi uglavnom informišu preko interneta. Najviše ih interesuju kultura i sport, dok su o političkim zbivanjima znatno manje informisani. Trećina ispitanika je u poslednja tri meseca pročitala jednu knjigu, mimo obavezne literature u školi ili fakultetu.

Najčešće odlaze na sportska dešavanja, a tvrde da im je najpotrebnije više sportskih terena da bi kvalitetno provodili slobodno vreme.

Više od polovine ispitanih kaže da se u Nišu ne oseća bezbedno, jer je, kako navode, nasilje u porastu, dok svaka druga devojka navodi da se neprijatno oseća kada noću prolazi kroz pojedine ulice u svom kraju.

Što se zdravlja tiče, mladi, prema istraživanju, uglavnom imaju zdrave navike, a većina se bavi nekim sportom. Nešto manje od petine ispitanika kaže da konzumira marihuanu, "ali ređe od jednom mesečno, jer se tada osećaju opuštenije". Rezultati pokazuju da oni uglavnom ne konzumiraju druge vrste droga. Ipak, zabrinjava podatak da je nešto manje od 5 procenata mladih od 15 do 19 godina izjavilo da svakog dana uzima sedative.

Kada je o aktivizmu reč, većina nikada nije učestvovala u rešavanju nekog problema u lokalnoj sredini, niti volontirala, jer uglavnom "nisu zainteresovani za rad koji se ne plaća", ili nisu dovoljno informisani o tome.

Perišić: Ruke nam nisu vezane, ali su primaknute jedna drugoj

Komentarišući ove rezultate, gradonačelnik Niša Zoran Perišić navodi da sve počinje od ekonomije, te da bi mladi bili "vedriji i nasmejaniji kada bi njihova finansijska situacija bila bolja".

- Ekonomski nezavistan čovek može sebi dozvoliti da bude srećan. Teško je biti srećan kad nemate uveče mogućnost da platite sebi piće ili večeru sa osobom koju volite, s kojom ste izašli, a istovremeno ste u situaciji da gledate onu drugu stranu, ružičaste ili neke druge boje, gde sve to, bez motike, čini se, može da funkcioniše – objašnjava Perišić.

IMG-0825 Gradonačelnik se nada boljim rezultatima sledećeg istraživanjaOn tvrdi da mnogo toga nije u njegovoj moći kao gradonačelnika, i da su "mogućnosti i sredstva ograničena, ruke nam nisu vezane ali su vrlo primaknute jedna drugoj", ali kaže da bi "voleo da se u Nišu u proteklih 25 meseci vidi makar želja da se nešto menja, a Kancelarija za mlade je samo delić onoga što bi mladi hteli i što im treba".

Govoreći o tome što mladi ne posećuju kulturna dešavanja u dovoljnoj meri, Perišić kaže da "sit gladnom ne veruje", i pita se "kako će on objasniti nekom ko ne zarađuje, da je karta od 100 ili 200 dinara za bioskop jeftina". On smatra da u gradu ne postoji adekvatan kulturni sadržaj "s obzirom na 460 ljudi koji rade u institucijama kulture", te da nije zadovoljan obimom manifestacija, ali ni ove postojeće, prema njegovim rečima, uglavnom nisu održive.

Perišić uverava da će se gradska vlast truditi da sagleda potrebe mladih, ali i raditi na tome da "mladima u gradu bude bolje i da dobiju perspektivu". Ipak, on zaključuje da je problem što se neke stvari ne mogu desiti sutra, a mladi nisu raspoloženi da čekaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Max Vespertine

    16:00 // 2. 9. 2014.

    Imam vise staza u radnoj knjiz.Crne Gore gde idem preko leta da radim nego sto imam u Srpskoj.Sa biroa rada nisam dobio bukvalno nista i voleo bih da mi neko objasni poentu postojanja te institucije.

  • Bongo Buda

    06:57 // 2. 9. 2014.

    I sam tako razmisljao i otiso sam za inostranstvo u kome sam 5 godina, promenio 4 drzave i 2 kontinenta i jedva cekam da se vratim. Ni u inostranstvu nije kao sto je nekada bilo...

  • Alek

    01:35 // 2. 9. 2014.

    45000 otvorenih radnih mesta je otvoreno u Alberti i jedino trade mogu da dobiju posao .nemasite vise diplomama nego trazite posao u srednjoj st
    Zaposljavaju sve i svašta ali ne priznaju naše diplome

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: