Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 6. 5. 2016.

| Društvo

Mladi instrumentalista čuva tradiciju pirotskog kraja

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
40d1247d-a066-4a7f-89e3-2e29713b6ab0.jpg
Gajde, klarinet i kaval samo su neki od instrumenata koje Dušan svira; foto: privatna arhiva

Učenik srednje Tehničke škole iz Pirota 17-godišnji Dušan Antić unazad nekoliko godina svira stare instrumente koji, pod naletom modernih tehnologija, padaju u zaborav.

Interesovanje za ove stare instrumente kod ovog mladog momka počelo je dok je kao mali igrao folklor, ali napominje da ima i genetske predispozicije jer je njegov pradeda Bogdan Antić svirao covaru i frulu. 2 Dušan je sam naučio da svira mnoge duvačke instrumente; foto: privatna arhiva

Covaru i frulu je svirao i moj pradeda Bogdan. Ranije se uz frulu igralo i pevalo i mnogi pastiri znali su da sviraju ovaj instrument. Moj pradeda važio je za jednog od boljih, ako ne i najboljeg frulaša u ovom kraju - kaže Dušan.

On je pored frule i covare, sam naučio da svira i ostale duvačke instrumente kao što su gajde, klarinet i kaval. U početku je svirao za svoju dušu i za porodična okupljanja, ali je pre nekoliko godina počeo i da se takmiči.

Bio sam treća gajda Bugarske, prva frula Pirota, osvojio prvo i treće mesto u Smederevskoj Palanci, prošlog leta učestvovao sam na takmičenju gajdaša u Svrljigu i nastaviću dalje da se usavršavam jer me to ispunjava - priča Dušan.

3 Sa bratom i drugom osnovali su bend; foto: privatna arhivaSa svojim drugarima je prošlog leta osnovao bend Official. Njegov brat Marko Zlatković (17) koji je takođe član benda i učenik 3. razreda srednje Tehničke škole, svira harmoniku od svoje 10 godine. Imaju nastupe gotovo svakog vikenda i kažu da im je želja da se probiju u Srbiji.

Volimo muziku, volimo kad vidimo da su ljudi zadovoljni  i da vole zvuke tradicionalnih instrumenata. Muzika je naš život i želimo da nastavimo da se njome bavimo. Krajem prošle godine sa bendom smo osvojili nagradu za najbolji orkestar u Kalastri u Grčkoj - naglašavaju Marko i Dušan.

Ovi mladi čuvari tradicije pirotskog kraja kažu da bi se vratili da žive u Koprivšticu, rodno selo njihovih predaka podno Stare planine, ali ih u tome sprečava školovanje i to što u selu gotovo da nema ljudi.

Selo je prazno, nema mladih ljudi. Ostalo je nekolicina starih. Svi su se preselili u grad. Voleli bismo da živimo ovde, ali je daleko od grada - kaže Dušan.

Kao još jednu manu navodi to što uopšte nema autobuskih linija, pa im je povratak na selo nezgodan i zbog nemogućnosti putovanja do škole.

4 Dušan kroz muziku čuva tradiciju pirotskog kraja; foto: privatna arhiva

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: