Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 29. 5. 2015.

| Društvo

Mogućnost da opštine ubrzaju postupak izgradnje

Autor:B. RoganovićIzvor:Južne vesti
GIZ.png
Konkurs traje do 13. avgusta; Ilustracija; foto: plusonline.rs

"Evropski progres" raspisao je konkurs za pomoć opštinama da uvedu ili razviju svoje geografske informacione sisteme, kojima bi, kada grade neke objekte, lakše prikupljale i obrađivale informacije o lokacijama. Konkurs traje do 13. avgusta.

Ovo bi, kažu u ovom razvojnom programu, značajno ubrzalo i pojednostavilo planiranje i postupak izgradnje, kao i celokupnog razvoja opština.

Pravo da konkurišu imaju 34 opštine južno od Beograda, a svaka od njih može da dobije do 100. 000 evra, ukoliko samostalno nastupa, ili 150.000 evra, ukoliko su uključene dve opštine.

Geografski informacioni sistemi ili takozvane "pametne karte" omogućiće lokalnim samoupravama da, koristeći savremenu računarsku tehnologiju, jednostavnije prikupljaju i obrađuju podatke o određenoj lokaciji.

Ako bi neka opština želela da definiše mesto za izgradnju novog objekta, na primer za školu, obdanište ili slično, mogla bi preko GIS sistema da utvrdi optimalnu lokaciju na osnovu raspoloživog zemljišta, udaljenosti od drugih važnih objekata, nivoa tehničke i komunalne opremljenosti lokacije i drugih parametara koji su važni za donošenje odluka - kaže Milan Kolašinac, menadžer sektora za infrastrukturu u okviru Evropskog progresa.

Od opština na jugoistoku Srbije u program su uključeni Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Uslove konkursa možete pogledati na stranici Evropskog Progresa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: