Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 14. 8. 2014.

| Društvo

Muzika iz kafića – nesanica za Nišlije

Autor:Marija VučićIzvor:Južne vesti
kafići
Stanari zgrada u centru žale se na preglasnu muziku iz obližnjih kafića

Zbog preglasne muzike koja se iz okolnih kafića i noćnih klubova u samom centru Niša čuje do duboko u noć, građani koji žive u tom delu grada moraju i u toku letnjih noći da zatvaraju prozore.

Stanari zgrada u centru Niša žale se da buka traje po celu noć. To znači da vlasnici pojedinih kafića ne poštuju gradsku Odluku o komunalnom redu prema kojoj je njihovo radno vreme samo do ponoći, a muzika mora da bude isključena u 23 sata. Vikendom je noćni mir dodatno narušen jer tada kafićima dozvoljeno da rade i do 2 sata iza ponoći.

Još veći problem građanima predstavljaju oni objekti koji su registrovani kao noćni klubovi, pa iz njih muzika dopire sve do 4 sata izjutra. 

- Buka je svake noći tolika da moramo da zatvaramo prozore, a to je nesnosno sada kada su noći vrele. Zamislite koliko je bučno kada se kroz aluminijumske prozore sve čuje. Pisali smo i peticije, više puta zvali i policiju, koja je pisala prijave, ali ništa se nije promenilo – kaže jedan građanin koji se obratio Južnim vestima.

kafići Buka iz kafića u centru najjača je tokom vikendaU Odseku inspekcije za zaštitu životne sredine kažu da bi ovo moglo da se predupredi ukoliko bi noćni klubovi ispunjavali dodatne zahteve poput zvučne izolacije.

Međutim, u Agenciji za privredne registre nam je potvrđeno da je za registrovanje noćnog kluba, kao i kafića, potrebna samo lična karta, registraciona prijava i uplata, ali ne i izveštaji o merenju buke, dokaz o postojanju mokrog čvora ili protivpožarne zaštite.  

- Nadležni organi nemaju obavezu da izdaju dozvole za rad ovim objektima, a ni turistička inspekcija, koja kontroliše kafiće, klubove i barove, nema obavezu da proveri objekat pre početka obavljanja delatnosti. Ovakva obaveza je postojala do pre nekoliko godina, međutim, smatralo se da je privrednicima potrebno olakšati obavljanje delatnosti, pa su onda promenjene odredbe zakona – objašnjavaju u Agenciji za privredne registre.

Pre nego što počnu sa radom vlasnici ugostiteljskih objekata bi, kažu u Komunalnoj policiji, trebalo da se obrate ovlašćenim institutima koji se bave akustičkim merenjima, i da izmere nivo buke iz svog objekta. Ukoliko je taj nivo viši od dozvoljenog, vlasnici bi trebalo da preduzmu odgovarajuće mere, poput pojačavanja zvučne izolacije. Međutim, oni mogu da registruju objekat i bez tog merenja:

- Uverenje o obavljenim merenjima je jedan od nezvaničnih dokumenata koji bi trebalo da imaju pre početka rada. Ukoliko nemaju taj dokument na licu mesta pri inspekcijskoj kontroli, inspekcija može da im naloži da merenja obave - navode u policiji.

Da ovakvi propisi u velikoj meri „vezuju ruke“ i inspekcijskim organima, tvrde u niškom Odseku inspekcije za zaštitu životne sredine.

Prema njihovim rečima, sve što nadležni inspekcijski organi trenutno mogu jeste da nalože merenje buke po prijavi građana, ali ne na izvorištu buke, već iz stana onog ko je buku prijavio, i to sa zatvorenim prozorima i spuštenim roletnama. Kako navode u ovoj inspekciji, na ovaj način je iz stanova merena buka koja dolazi iz "Lo Co" kluba i kafića u Tvrđavi, i uvek je sve bilo u okviru propisanih nivoa.

Zakon o zaštiti od buke propisuje da inspektori imaju ovlašćenje čak i da ograniče ili zabrane rad objektima za koje se utvrdi da emituju buku veću od dozvoljene, ali, kako tvrde u inspekciji, to trenutno nije moguće jer iz njima nepoznatog razloga još nije doneta Odluka o akustičkom zoniranju grada kojom bi se vrednosti buke za pojedinačne zone grada precizno utvrdile.

- Problem zvučnog zagađenja mogao bi biti rešen donošenjem ove odluke. Njome bi se, u zavisnosti od namene različitih prostora, grad podelio na akustičke zone koje se razlikuju po dozvoljenim nivoima buke. Tako bi, recimo, bilo ograničeno emitovanje muzike onim kafićima koji se nalaze u prizemljima stambenih zgrada, odnosno u zonama stanovanja – navode u Odseku.

U inspekciji kažu da su još prošle godine Gradskom veću predali Nacrt odluke o akustičkom zoniranju, ali ona još uvek nije usvojena, pa je cela procedura „na čekanju“.

Međutim, u Gradskom veću nisu mogli da nam daju konkretne informacije o tome dokle se stiglo s ovom odlukom. Čak trojica gradskih većnika su nas upućivala jedni na druge, a svako od njih je tvrdio da to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.


Komunalna policija kreće u akciju

Iz niške Komunalne policije javljaju da će ovog petka, 15. avgusta, početi kontrolu radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao emitovanja muzike iz istih.

komunalna policija Komunalna policija počinje češće kontrole (foto: nadlanu.com)Prema Odluci o komunalnom redu Grada Niša, radno vreme ugostiteljskih objekata je do ponoći, a vikendom (petkom na subotu i subotom na nedelju) radno vreme je do 2 sata ujutru.

Radno vreme noćnih klubova je od 22 do 4 sata iza ponoći. Emitovanje muzike u ugostiteljskim objektima je dozvoljeno do 23 sata, a vikendom do 2 ujutru.

Iz Komunalne policije navode da su za prekršioce pravila iz ove odluke predviđene kazne od 5.000 dinara za fizička lica, 10.000 dinara za preduzetnike i 50.000 za pravna lica. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Djordjevic

    10:52 // 27. 6. 2022.

    Postovani, glasna muzika se u uredjenim gradovima i drzavama ne cuje posle 22h. Na Duvanistu, u jednoj maloj ulici poostobe tri kafica, od kojih je jedan gako bucan da ni silikonski cepici za usi nepomazu. Zivim u zgradi tj. stanu blizu kafica... To je strasno. Ali nema kontrole. Koga je briga za neciji san, zdravlje, uspavanu decicu... VAZAN JE SAMO NOVAC

  • Saska

    17:33 // 13. 8. 2016.

    I ja bih volela da znam kome mogu da se obratim u vezi nenormalno glasne muzike tokom vikenda koja dolazi iz kafica caffe caffe u ulici Nikole Pasica.Jednostavno je ne podnosljivo i nemoguce je spavati do 3 sata ujutru.Pored odraslih i starijih osoba koje zive u zgradama preko puta ovog kafica ima i dece koja takodje ne mogu da spavaju vec po celu noc ostaju budn.

    • Kristijan

      03:51 // 19. 8. 2016.

      I ja imam isti problem sa Kafe kafe.. Ako je moguce da se resi problem sa bolesno jakom muzikom voleo bih da se ukljucim.

  • dragana jovanovic

    03:29 // 13. 3. 2016.

    Neznam kome da se obratimo jer se nase porodicne kuce lepe,za kafic ,ei,mi imamo malu decu,buka u spavacoj sobi ko u kaficu da ste,petak i subota nemogu da se izdrze,nespavamo pa onda tako ujutru idemo na poso,nade tomic 11,stambeni objekti se lepe za kafic,nocni bar sta je vec coji je ulaz iz svetozara markovica,kome se obratiti da se makar utisaju,.....hvala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: