Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 9. 2. 2015.

| Društvo

Na godišnjicu Vukove smrti fondacija s njegovim imenom

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Protest-Vuk
Protest protiv nasilja u centru grada, sa šetnjom do zgrada suda i policije, održavao se jednom nedeljno

Godinu dana posle ubistva studenta Vuka Stoiljkovića, zbog kog je niška javnost masovnim protestima pozivala na borbu protiv nasilja, 10. februara počeće da radi Fondacija "Vuk Stoiljković".

Kako kažu u Radnoj grupi za bezbednost mladih, timu koji je formirao gradonačelnik Niša, prva inicijativa ove fondacije odmah posle osnivačke skupštine biće predlog da 10. februar u Nišu postane Dan borbe protiv nasilja.

Stopa nasilja među mladima je alarmantno visoka, zato je borba protiv nasilja pitanje koje mora ujediniti sve društvene aktere - kaže predsednik Radne grupe Mladen Velojić.

Nakon proseta povodom Vukovog ubistva 10. februara prošle godine, ideju o formiranju fondacije dao je državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin.

U Radnoj grupi, koju čine predstavnici institucija, grada, civilnog sektora i mladi, kažu da će fondacija omogućiti da se kao društvo zajednički zalažemo za bezbednost zajednice.

Nasilje je globalni problem na koji moramo svi zajedno da utičemo. Ne treba da očekujemo da to rešava samo policija. Svaki građanin mora svojim ponašanjem da utiče na to da svi stvorimo bezbedniju zajednicu - kaže Velojić.

Dodaje da će Fondacija "Vuk Stoiljković" sarađivati sa sličnim fondacijama u okruženju, kakve, na primer, postoje u Bosni i Hercegovini.

U znak sećanja na Vukovo ubistvo, u utorak 10. februara u 11:55 ispred Kancelarije za mlade u Obrenovićevoj ulici okupiće se povorka koja će "šetnjom sećanja" doći do Gradske kuće.

Tamo će biti održana panel diskusija "Mehanizmi podrške borbi protiv nasilja mladih i nad mladima".

Na njoj će učestvovati zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, predsednik Radne grupe Mladen Velojić, predsednik UO Fondacije „Vuk Stoiljković“ Čedomir Šagrić i predsednik UO Krovne organizacije mladih Srbije Marjan Cvetković.


Paljenjem sveća poručiće da Vuk nije zaboravljen

Vukovi prijatelji i rođaci u 19:30 organizuju paljenje sveća kod sata u Parku Svetog Save.

Pozivamo sve rođake i prijatelje da prisustvuju i da paljenjem sveća zajedno pokažemo da Vuk nije zaboravljen i da se borba protiv nasilja nastavlja - piše u pozivu na ovaj događaj.

Paljenje-sveca Paljenjem sveća Nišlije odavale počast ubijenom studentuPodsetimo, spontana okupljanja u ovom parku posle Vukovog ubistva, na kojima su mu njegovi najbliži odavali počast paljenjem sveća, ubrzo su prerasla u masovne protestne šetnje.

Na njima se pozivalo na "savest, svest i moral" i od policije i tužilaštva tražilo da utvrdi okolnosti pod kojima se dogodilo ubistvo.

16. septembra je pred Višim sudom u Nišu počelo suđenje iznošenjem odbrane okrivljenog Dimitrija Stevanovića koji je priznao ubistvo i izvinio se Vukovim prijateljima i porodici.

Novo ročište je posle četvoromesečne pauze zbog donedavnog štrajka advokata zakazano za 18. februar

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Demagogija

    22:21 // 9. 2. 2015.

    Žalosno je što neki koji su prvi trebali da reaguju, prikrivali i još uvek prikrivaju nasilje u školama sede u školskoj upravi grada !!

  • Sale Jatak

    15:37 // 9. 2. 2015.

    Sramota je da gradonacelnik i ostali pomenuti sada skupljaju poene na ovome. Gde su bili do sada na bdenjima i pomenima i protestima? Al oni su politicari i nazadnjaci, nemaju srama.

    • Drnda

      20:39 // 9. 2. 2015.

      Mozemo da ih ne volimo ili mrzimo, ali ipak daju neku podrsku, makar to bila i od Ljube Slavkovica..ako i dalje budemo pljuvali jedni druge, tek tad necemo nista poboljsati u ovom tuznom drustvu..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: