Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 10. 12. 2014.

| Društvo

Nadzornik upozorio Direkciju za javni prevoz

Autor:A. S. M.V.Izvor:Južne vesti
bud
I "Ćurdić" dao veću ponudu u pregovaračkom postupku, arhivska fotografija

Iako je tražio poništenje čitavog tendera za izbor autobuskih prevoznika u Nišu, Građanski nadzornik je nakon odluka Komisije za zaštitu prava ponuđača posebno ukazao na kršenje zakona kada je reč o izboru prevoznika na linijama ka Bulevaru i Duvaništu.

Dragan Dobrašinović, direktor Topličkog centra za demokratiju, kog je republička Uprava za javne nabavke imenovala za Građanskog nadzornika, zahteva od Direkcije da ponude za Paket linija 3, koje su podneli “Ariva Litas” i “Ćurdić”, oceni neprihvatljivim i ponovi javnu nabavku za pomenute linije.

Glavni razlog za ovakav potez je činjenica da je cena koja je dogovorena u pregovaračkum postupku veća od one iz "otvorenog" dela tendera, što je po mišljenju nadzornika, nedozvoljeno.

Imajući u vidu činjenicu da postupak javne nabavke nije okončan, a da ponuđene cene u ovom pregovaračkom postupku iznose 1,25 evra po kilometru, koliko je ponudila „Arriva Litas”, odnosno 1,29 evra po kilometru kolika je ponuda „Ćurdića”, što je nesumnjivo veće od 1,10 evra po kilometru kolika je bila cena "otvorenom" delu tendera, jasno je da nije ispoštovana zakonska regulativa - stoji u saopštenju Dobrašinovića.

dobrašinović Dobrašinović: "Poništite tender, ne kršite zakon", arhivska fotografijaDobrašinović napominje da će, ukoliko ne ispoštuje njegov predlog i zaključi ugovor pod postojećim uslovima, Direkcija prekršiti Zakon o javnim nabavkama i budžet Niša oštetiti za najmanje 120 miliona dinara.

Takođe, kako piše u istom saopštenju, Građanski nadzornik će u tom slučaju podneti "zahtev za zaštitu prava" Republičkoj komisiji.


Kazne, žalbe i krivične prijave

Podsetimo, ponude koje Građanski nadzornik osporava su podnete na prvom tenderu koji je raspisan još maja ove godine, a na koje su žalbe podneli i “Ariva” i “Ćurdić”.

Komisija za zaštitu prava ponuđača usvojila je žalbe prevoznika, delimično poništila tender i naložila Direkciji da “Arivi” i “Ćurdiću” isplati ukupno 2,5 miliona dinara odštete.

Inače, nadzornik Dragan Dobrašinović je već zatražio poništenje kompletnog tendera, a poslednje odluke Komisije za zaštitu prava ponuđača su samo jedan u nizu skandala koji od samog početka prate tender za izbor novih autobuskih prevoznika, koji je sa preko 6 milijardi dinara jedan od najvrednijih u novijoj istoriji Niša.

Podsetimo, nakon što je u javnost procureo audio-snimak na kome se čuju najviši gradski funkcioneri koji dogovaraju da uslove tendera prilagode određenim prevoznicima, Dobrašinović je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo i krivične prijave protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića i zamenika direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    16:16 // 10. 12. 2014.

    Kako to da Zamenik direktora kolo vodi u preduzeću kad to preduzeće ima nekog Sašu generalnog direktora? Sramota! Najviše za Gradonačelnika koji sve to dozvoljava.

    • Nemanja Filipovic

      01:45 // 11. 12. 2014.

      Pa kako da ne dozvoljava kada je gradonacelnik glavni kolovodja malverzacija i namestanja tendera. Barem je Nis u necemu prvi u Srbiji, u korupciji i kriminalu. ALO BEOGRADE I NIS JE DEO SRBIJE!

  • Nikola Jovanovic

    13:14 // 10. 12. 2014.

    a imali prava da se gradjani ovog grada zale sto je zbog nesposobnih ljudi u vlasti grad morao da plati 120 miliona dinara ili gradjani nemaju nikakvo pravo

    • ceca

      16:35 // 10. 12. 2014.

      zato se starim gradjanima ukida besplatan prevoz.

    • mileran

      07:37 // 11. 12. 2014.

      neće grad platiti platiće penzioneri

  • Zoran Jovanovic

    12:18 // 10. 12. 2014.

    Perišić je nevin u svemu tome,smestili su mu!On će se pobrinuti da pravi krivci izadju na videlo!On ne mora nikome da se pravda za svoje postupke!Uradio je šta je trebalo u tom trenutku!Periša napred

    • juzna pruga

      03:27 // 11. 12. 2014.

      Jadan si, ti i tvoj sns...zalim te covece

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: