Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 7. 1. 2016.

| Društvo

Najstariji rudar u Srbiji proslavlja Božić 102. put

Autor:Milena MiloševićIzvor:Južne vesti
foto-JV-2
"Dugovečnost mi je u genima"; foto: JV

Sa svoje 102 godine Ilija Čolović iz Jelašnice možda nije najstariji građanin Srbije, ali jeste najstariji rudar u Srbiji. Radeći ceo život po rudnicima, oni su ga i doveli iz rodnog Knina na jug Srbije, gde živi od 1946. godine.

Težak rudarski posao često uzme svoj danak čak i pre nego da rudari dočekaju penziju. Ilija je tokom života ispratio mnogo svojih kolega iz jame. Ipak, on ni u svojim poznim godinama ne posustaje.

foto-JV Ispratio je mnogo svojih kolega; foto: JVVeć 51 godinu je u penziji, i dalje se sam služi, a čak i pomaže drugima. Na nagovor komšije došao je u Jelašnicu da radi, a od njega je čuo da su tu dobri ljudi. Na preporuku zemljaka koji je sa njim radio se i oženio.

Kaže on meni: "Slušaj, Ilija, moja žena ima jednu drugaricu. Dobra žena, fina, bistra, pametna." Za Đurđevdan, na dan moje slave, odem kod nje. I kažu mi: "Eto je ona tamo napolju, dogovorite se." I šta ćeš? Kažem: "Ja sam, eto, došao. Bi li ti slučajno pošla za me?" Pa kaže: "Kako ti rečeš..." - priseća se kroz smeh Ilija.

Prošle godine je otišla i ona, kako Ilija kaže, "po Božjoj volji". Porodična tradicija da se dvoje dece, četvoro unučadi i tri praunuke za Božić i druge praznike okupljaju u domu Čolovićevih ove godine je prekinuta. Ipak, dane uz sveću, prijatan razgovor i po koji zagrljaj Ilija pamti kao posebno lepe. Dok razgovor odmiče na licu mu se vidi umor. Tu priču nastavlja njegov sin Zoran, kome je otac često pričao o teškom životu i odrastanju.

Moj otac je bio najmlađe od devetoro dece, to je tamo bila teška sirotinja. Nije bilo ničeg, samo goli kamen i smreka. Ljudi su imali samo po jedno magare. Po vodu su išli 2 do 3 kilometra od kuće. Tata mi je pričao da su često spavali napolju pod nekim drvetom ili u senu - priča Zoran.

foto-privatna-arhiva-Ilija-Čolović-dok-je-služio-vojsku Sećanje na vojničke daneIlija se najviše ponosi svojim poznavanjem Svetog pisma.

Kaže da crkvene knjige zna bolje nego sveštenici.

Preživeo je oba rata, a za vreme njegovog trogodišnjeg služenja vojske 1934. ubili su kralja Aleksandra.

Nismo se još ni zakleli. Ja sam bio u hodniku u kasarni kralja Aleksandra, kad sam čuo dva narednika da pričaju da je kralj ubijen. Onda odemo u kasarnu kralja Petra i zakunemo se za novoga kralja - priča Ilija.

Dobitnik je "Ordena zasluge za narod" sa srebrnom zvezdom za učestvovanje u raščišćavanju Skoplja nakon zemljotresa i "Ordena rada trećeg reda".

Za svoju dugovečnost Ilija kaže da je u genima, ali i da njegov život traje po Božijoj volji. Mladima poručuje da pošteno žive, da ne kradu i da poštuju deset božijih zapovesti. Iz svoje kuće ispratio nas je molitvom “Verujem”. Otpozdravili smo mu tradicionalnim rudarskim pozdravom “Srećno”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tetkica

    20:38 // 7. 1. 2016.

    Moze da nam predaje fizicko! Zamisljam sebe u puta 3 nego sto imam sada.

  • Добривоје Митић

    14:54 // 7. 1. 2016.

    citam komentari gradjana nisa kazu pune ulice savodom snegom .pitam se kako to kad smo juce culi gradonacelnika gde kaze pohvaljujem zimsku sluzbu na dobro odradjen poso sta li je za njega dobro odradjen poso izgleda da ce uskoro pomagati maliju u beoqrad a nis to je negde na jug snaci ce se oni su izdrzljivi to se pokazalo vise puta .doci ce i tome kraj

  • Mićko

    12:53 // 7. 1. 2016.

    Istinska vera, čvrsti principi i verovatno zdrave navike su ga toliko održale u životu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: