Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 21. 12. 2016.

| Društvo

Naplata grejanja po kvadratu iako sve zgrade imaju kalorimetre

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Toplana
I ove grejne sezone naplata "po starom"

Iako kod svih korisnika daljinskog grejanja u Nišu može kalorimetrima da se meri kolika je potrošnja ostvarena tokom meseca, Gradsko veće donelo je odluku da Toplana i dalje može da naplaćuje grejanje po kvadratu.

Gradski većnik Miloš Milošević ovakvu odluku objašnjava time što su mnoge zgrade energetski neefikasne, pa korisnici dobijaju velike račune za grejanje, jer rasipaju energiju.

Preporuka je da se sve naplaćuje po utrošku, ali i veći deo Beograda i dalje plaća po kvadratu. Izašlo se u susret građanima koji imaju energetski neefikasne objekte i koji po utrošku plaćaju enormne račune, dat im je rok još godinu dana da saniraju svoje objekte i da ih prilagode načinu tarifiranja po utrošku - kazao je većnik Miloš Milošević.

Na pitanje ko će da plati razliku između utrošene energije i računa koji plate oni koji se odluče na naplatu po kvadratu, većnik je rekao da “neće niko” i da će to biti u ukupnom bilansu Toplane.


Pisani zahtev mogu da podnesu svi

U gradskoj Odluci koja omogućava naplatu po kvadratu navodi da se da se ovaj način naplate primenjuje tamo gde ne postoje uslovi za merenje.

Međutim, u obrazloženju Nadzornog odbora Toplane na osnovu koga su doneli ovo Rešenje navodi se i da postoji kategorija potrošača koja ne može da plaća utrošenu energiju pa im je data mogućnost da plaćaju po kvadratu. Ipak, nije navedeno ko spada u ovu kategoriju. Gradsko veće "Izašli u susret građanima"; Foto: arhiva JV

Načelnik Uprave za komunalne delatnosti Miodrag Brešković kaže da Metodologija za određivanje cene predviđa da grejanje može da se naplaćuje po kvadratu stambenog prostora isključivo tamo gde nema mogućnosti da se meri utrošak.

To što su napisali nije u redu, nije to ta svrha naplaćivanja, nego gde ne može da se naplati po utrošku. U svakoj zgradi ima ljudi koji ne mogu da plaćaju utrošeno - ističe Brešković.

U Odluci se navodi da korisnici mogu podneti pisani zahtev za naplatu grejanja po kvadratu do 28. decembra.


Toplana: Odluka pod pritiskom javnosti je korak unazad

Iako je, prema rečima direktora Toplane Zorana Stojanovića, ova odluka doneta “pod pritiskom javnog mnjenja”, ona će važiti za ovu sezonu.

Po pravilu svi bi morali da plaćaju po utrošku, jer svaka naša podstanica je opremljena opremom za merenje utrošene toplote i ne postoji više takva mogućnost. Ovo je više izraz dobre volje da se građanima koji to žele vrate na staro, mada je to korak unazad - kaže Stojanović.

Na isporučenu energiju Toplana plaća porez, što je, dodaje, dodatni trošak za nenaplaćene energente.

Ipak, Stojanović kaže da većina korisnika koji plaćaju po kvadratu zapravo troši manje energije, pa na ovaj način plaćaju više nego što bi “po utrošku”.

Ako troše manje energije, a plaćaju po kvadratu, korisnici plaćaju više nego što su potrošili - dodaje Stojanović.

Utvrđena cena je 1.016 dinara po metru kvadratnom na godišnjem nivou, a za sada se, dodaje, oko 170 korisnika prijavilo da plaća po kvadratu, dok ih je prošle godine bilo više od 400.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja Jovanovic

    15:21 // 16. 1. 2017.

    Interesuje me ,po kojoj ceni se naplacuje grejanje na terasama ,koje su otvorene i nemaju grajanja,takodje ,spajz,koji nema radijator ,ali i hodnik,koji ima bar 9 kvadrata ,a nema ni jedno grejno telo?To se na zalost i dalje naplacuje,a nema nikakve logike.

  • NE VALJA NIKAKO

    16:31 // 21. 12. 2016.

    Da li je bolje da moler kreci
    po kvadratu, ili na dnevnicu?
    Ako pogodis po kvadratu,
    onda samo juri da nabije kvadraturu
    i da ti ispostavi sto veci racun.
    Ako pogodis na dnevnicu,onda
    ravzlaci, zabusava i krade materijal.
    Dok smo placali po kvadratu,
    radijatori su jedva bili mlaki.
    Kad se placa po utrosku,
    greju nas i nocu i danju
    da napumpaju racune.
    Ovo moze da se resi samo
    na ulici ili na sudu.

  • lahor

    16:13 // 21. 12. 2016.

    Budalastine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: