Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 11. 12. 2015.

| Društvo

“Ne dajte da vas prodavci prevare pri reklamaciji robe”

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti

Jovan Jovanović u emisiji "15 minuta"

Iako ne smeju da popravljaju robu bez pisane saglasnosti kupca, mnogi prodavci u reklamnim listovima podmetnu kupcu da potpiše da pristaje na popravku, zbog čega Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača “Forum” savetuje ljude da čitaju šta potpisuju kada reklamiraju robu.

Jovanović u emisiji "15 minuta" opominje potrošače da, ukoliko se neispravnost pojavi u prvih 6 meseci, prodavac ne može popravljati robu bez izričite saglasnosti potrošača, “jer se smatra da je proizvod imao skrivenu neispravnost u trenutku kupovine”.

Mnogi trgovci to ne poštuju i u svoje reklamne listove unapred ukucaju “prihvatam opravku” i taj obrazac daju potrošaču da potpiše čime kupac automatski prihvata popravku. Mi zbog toga potrošače savetujemo da sami pišu reklamaciju: šta je neispravno, koji su njihovi zahtevi, da li traže opravku ili zamenu, i slično - savetuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, rok za reklamaciju svih proizvoda je 2 godine i prodavac je dužan, prema Zakonu o zaštiti potrošača koji je donet prošle godine, da vodi knjigu reklamacija i da da kupcu potvrdu o prijemu reklamaciju sa pečatom.

Kada donesete robu koju hoćete da reklamirate, prodavac ima 8 dana da vam da odgovor na reklamaciju. Taj odgovor podrazumeva informaciju da li je usvojena reklamacija ili nije, i ako jeste - na koji način će se rešiti. Za otklanjanje problema ima 15 dana, a za tehničku robu 30 dana. To može biti ili popravka, ukoliko se kupac slaže, ili zamena proizvoda - kaže on.

Kada kupac ima prava na povraćaj novca, kome može da se žali ukoliko mu prodavac odbije reklamaciju ili ne želi da zameni robu, i zašto uopšte ne treba, prema Jovanovićevom mišljenju, kupovati patike na niškom tržištu, saznajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Petrovic

    00:58 // 19. 12. 2020.

    Kupili smo ugradnu plocu u tehnomaniji ali smo je ugradili posle godinu i vise .vrlo kratko smo koristili dok sam kuvala supu pukla je ispod serpe .u garanciji je zvalu smo servis ,slikali su nisu izmerili kako grejaci rade nisu napisali zapisnik niti sam isti potpisala.uglavnom sam odbijena jer kako kazu je mehanicki ostecena .zalili smo se itehno maniji nezanima ih sta da radimo .

  • Duska

    22:41 // 5. 12. 2018.

    Mama mi je kupila ves masinu,uvece su mi je doneli,majstor je namontirao,neznajuci da to nije ta masina koju je ona uzela,urucili su mi mnogo jeftininu masinu,nego sto je ona platila.Sta da uradimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: