Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 17. 10. 2016.

| Društvo

Nedelju dana bez grejanja, a čekaće i dalje zbog zauzetih mašina

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nema-grejanja-JV
Radijatori hladni, mašine zauzete - građani strpite se; foto: JV arhiva

Stanari u Ulici Dragiše Cvetkovića u Nišu tvrde da od prošlog utorka nemaju grejanje. Iako je u međuvremenu i zvanično otpočela grejna sezona, građani će za tople radijatore morati još da se strpe, jer direktor Toplane kaže da mora prvo da se završi novi toplovod na Trošarini.

Nezadovoljni građani su se redakciji Južnih vesti obratili jer, kako kažu, već danima u Toplani ne uspevaju da saznaju zašto nemaju grejanje.

Plaćam 6.000 mesečno, a ovog meseca ću minimum platiti i 3.000 za struju, jer se grejemo grejalicom i klimom. Platićemo više od 100 evra za grejanje, a smrzli smo se - kaže jedna Nišlijka Ulice Dragiše Cvetkovića.

Nekima je, kažu, u Toplani rečeno da je u pitanju kvar, ali da ne mogu da ga otklone jer su na površini koja bi trebalo da se raskopa, parkirana kola.

Išla bih da tražim i molim vlasnike automobila da se mrdnu dok se ta rupa ne iskopa, ali mi se, ovako smrznutoj i prehlađenoj u međuvremenu, čini da ću zalutati u ingerencije i delatnost većeg broja komunalnih i gradskih službi, pa se brinem da na kraju ne "izedem ćutek" - žali se Nišlijka u šaljivom tonu.

800x600-Zoran-Stojanovic Direktor Stojanović kaže da je sistem star i da su sanacije neophode; foto: JV arhivaI direktor Toplane Zoran Stojanović potvrđuje da problem predstavljaju parkirani automobili, jer od njih ne može da se kopa. Ipak, kaže da to nije najveći problem.

Prema njegovim rečima, Toplana je svu raspoloživu mehanizaciju usmerila ka Trošarini, gde radnici premeštaju stari toplovod i nema mašina koje bi sanirale kvar u Dragiše Cvetkovića.

Tamo (U Dragiše Cvetkovića) je veliko curenje, ali trenutno nam je mehanizaicja angažovana kod PMF-a i radimo kompletno novu trasu Toplovoda. Gradimo 170 m novog toplovoda. Stanari u Dragiše Cvetkovića su obavešteni da će se nakon završetka toplovoda, prvo kod njih sanirati problem - kaže Stojanović.

Stojanović kaže da su stanari obavešteni da sklone kola kako bi radnici Toplane mogli da završe posao, ali radnici, kako kaže direktor, svakako neće tamo stići pre srede.

Mi ćemo verovatno do sutra uveče završiti toplovod na Trošarini. Pretpostavka je, ako sutra ne bude kiše, da sutra bude gotovo, pa u Dragiše Cvetkovića možemo tek u sredu - kaže Stojanović.

Prema informacijama građana, bez grejanja su kompletne zgrade u Ulici Dragiše Cvetkovića - brojevi 26, 28, 30 i 32.


Centar Niša bez grejanja, havarije na sve strane

Sam direktor Toplane kaže da se sa zagrevanjem sistema svakodnevno javljaju nove havarije, pa je tako trenutno zbog pucanja cevi u Balkanskoj, bez grejanja centar Niša.

Iza “Mekdonaldsa” već četvrti put imamo curenje na toplovodu. Zbog njega nema grejanja u Ulici Milojka Lešjanina od 1 do 10, u podzemnom prelazu i u Balkanskoj ulici. Kako rastu opterećenja, tako sistem i pokazuje svoje slabosti - kaže Stojanović.

Grejanja nema ni u delovima Katićeve, Jug-Bogdanovoj, Dositejevoj, Kraljevića Marka, a građani javljaju da su radijatori hladni i u Topličnoj. Stojanović kaže da je sistem star i da je neophodna rekonstrukcija.

80% sistema je staro od 30 do 40 godina, a jedan deo i stariji. Zub vremena je pojeo cevi. Mi smo preko KFW (Nemačka banka prim. aut.) programa deo sanirali i prijavili smo se za novih 720.000 ili 730.000 evra za zamenu toplovoda i to najkritičnijih, a takvih imamo 27 - zaključio je Stojanović.

Podsetimo, grejna sezona zvanično je počela 15. oktobra, a građani su se na grejanje žalili i tokom proba koje su počele 1. oktobra. Radijatori su bili hladni i u pojedinim vrtićima i školama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bili na Skijatosu.

    21:30 // 18. 10. 2016.

    Nema grejanja ni na Margeru, Trg 14. oktobar.
    Zvao toplanu, kazu "ima kvar tu u blizini, ali vec nekoliko dana radnici ne mogu da ga saniraju".
    Pa kog djavola onda rade, za sta primaju platu? Sta su radili letos, kad je sistem trebao da se servisira?

  • Aleksandar

    21:08 // 18. 10. 2016.

    Ne vredi više da čovek od njih očekuje uslugu. Samo mi nije jasno kako sam sebe ubedio da će se popraviti ove godine.svake godine isto.

  • Željko

    18:09 // 18. 10. 2016.

    Nema ni u milojka lešjanina. Kao počela sezona 15og

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: