Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 18. 11. 2015.

| Društvo

Sednica završena bez diskusije i opozicije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
opozicije
Odbornici većine rešili da pokažu ko je vlast; foto: JV

Nikada brže pedesetak tačaka dnevnog reda niškog parlamenta nije bilo usvojeno kao što se to desilo danas, i to odlukom predsedavajućeg Nenada Stankovića da se radi bez diskusije, a nakon što je sednicu napustila opozicija nezadovoljna jer nema TV prenosa.

I rebalans budžeta, i stanje u javnim preduzećima, i nove komunalne takse, sve je to bilo na dnevnom redu, a građani Niša ništa o tome nisu mogli da čuju, niti da vide, jer i pored obećanja da će prenos na Niškoj televiziji biti besplatan, njega nije bilo.

Opozicija je opstruirala rad, tražila odlaganje dok se ne obezbedi prenos, ali vladajuća većina je odlučila da radi, i to bez obrazlaganja tačaka i diskusije o njima. Odbornici opozicije su onda napustili salu, a većina je ekspeditivno glasala jednu po jednu tačku.

Tako je svega 32 odbornika koliko ih je i bilo u sali, što je i minimalni kvorum, izglasalo pedesetak tačaka koje se tiču života svih Nišlija za nešto više od 2 sata rada, a sebe na kraju nagradilo aplauzom.

Održana je još jedna hitna sednica na kojoj je usvojen Zaključak o inicijativi za izgradnju nacionalnog stadiona u Nišu.


Stanković: Sve je bilo po Poslovniku

Dva najvažnija funkcionera Grada, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsednik Skupštine Mile Ilić se maltene nisu ni pojavili u pralamentu danas. Ilić je bio tu dok se nije desio problem sa TV prenosom, a onda je sednicu nastavio da vodi potpredsednik Skupštine Nenad Stanković, dok Perišić uopšte nije dolazio.

tv Na NTV-u sve vreme stajalo da se očekuje prenos; foto: JVStanković kaže da iako nije bilo obrazlaganja tačaka od strane predlagača, niti bilo kakve diskusije, da je sve urađeno po Poslovniku o radu parlamenta.

Sednica je išla redovnom procedurom. Skupština je punovažno radila i odlučivala jer je prisustvovalo 32 odbornika. Sve odluke smo doneli jednoglasno - kaže Stanković.

Pojašnjava da prenosa nije bilo, kako je predstavnicima vlasti rečeno u NTV-u, zbog tehničkih problema u samoj telelviziji.


opozicija Opozicija zajednički napustila sednicu; foto: JVOpozicija: Namerna opstrukcija i silovanje demokratije

Lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu Branisav Jovanović ne veruje u priče tehničkim problemima i kaže da je sve unapred osmišljeno.

Zakulisne radnje nisu od danas, već od pre par meseci. Ubeđen sam da su svesno kasnili s materijalima za ovu Skupštinu jer su čekali da se NTV privatizuje. Od početka je taj koncept bio prisutan i vidite da su se svi razbežali sa Skupštine - kaže Jovanović.

Šef odborničke grupe Socijaldemokratske stranke u Nišu Miloš Simonović kaže da je današnjim kršenjem dogovora da će prenosa biti, vlast pokazala da je u evidentnoj krizi i da je odluka da se sednica nastavi bez diskutovanja i bez opozicije legitimna, ali da predstavlja silovanje demokratije.

Još gore i teže po građane Niša je kriza morala i odsustvo bilo kakvog političkog dogovora u našem gradu. Toga u Nišu više nema, jer vlast želi da se ne čuje reč opozicije - kaže Simonović.

Miodarg Radović iz Demokratske stranke današnja dešavanja u niškom parlamentu vidi kao sumrak demokratije i postavlja pitanje da li je sve ovo bilo slučajno.

Možda aktuelna vlast želi da na danšnji dan kada premijer dolazi u Niš ili u okolinu Niša, da se pokaže kako imaju radikalski kapacitet da zaustave demokratiju u Nišu. Opozicija to neće dozvoliti i mi ćemo se truditi iako do izbora ima samo nekoliko meseci da ovaj grad bude lučonoša demokratije i na sledećim izborima - rekao je Radović.

Podsetimo, ovu sednicu su opozicioni odbornici SDS, NPS, DS i DSS već jednom prekinuli kada su pre nešto manje od nedelju dana odlučili da ne dozvole njeno održavanje, jer nije bilo TV prenosa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kise

    07:47 // 19. 11. 2015.

    Svakom rezimu trebaju ljudi kao sto je Nesa guska.Palanka.

  • Rodoljub

    17:50 // 18. 11. 2015.

    Sve nije kako treba. Ipak, odbornici opozicije primaju nadoknadu za rad. Zasto nisu suprostavili argumente na samoj sednici i ostali u sali. Za promene treba pamet i vecina. Ovi su losi ali banana i ostali su mnogo, mnogo gori.

    • Dexter

      18:21 // 18. 11. 2015.

      Zato što te argumente neko treba i da sluša. Bez TV prenosa, to je kao kad bi pričali sami sa sobom. Onaj ko priča sam sa sobom može da postane ministar u SNS vladi (Vulin), ali ne može nikome da "suprotstavi argumente". Ovako, svaki pismeni građanin zna da je glas za SNS - bačen glas, jer njima Skupština i ne treba: dovoljno je da Guska potpiše odluku koju par pajtosa donesu u kafani i kraj.

  • shaft

    17:28 // 18. 11. 2015.

    Zavidim Atinjanima,sto se ,cim nesto utice na novcanike dignu i demonstriraju!Nisam za rusenje,paljenje i lomljenje,ali,nisam ni za letargiju,sebicnost i nesolidarnost,koje su odlike nas Srba!Drage Nislije i Vi koji nastaniste ovaj propali grad,pitam Vas-smatrate li da je Guska zasluzio da bude jedan od Gradskih Otaca i da nam odlucuje o sudbini?Mislite o svojoj deci,ne mogu svi na Zapad!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: