Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:54, 5. 5. 2014.

| Društvo

Neobičan zaključak lekara: "Sve ga ukočilo"

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
SVE-GA-UKOCILO-Juzne-vesti.jpg

Jedna niška doktorka je u pojašnjenju vrste bolesti pacijenta napisala: “sve ga ukočilo”, što je u ambulanti na Paliluli “slatko” nasmejalo medicinske sestre, ali i samog pacijenta.

Iako je reč o anamnezi, odnosno "podacima koje pacijent daje lekaru o ranijem stanju svog zdravlja pre sadašnje bolesti", neobičan opis je slatko nasmejao sve koji su ga čitali.

Pacijent I.N. (40) kaže da se, pored svih muka tog dana, drugog dana Uskrsa, i on nasmejao u zdravstvenoj ambulanti u naselju Palilula gde se događaj zbio. Lekarski nalaz sa neobičnim zaključkom Originalni dokument (klikni za uvećanje)

- Onako iskrivljen otišao sam u ambulantu jer sam Uskrs praktično preležao u krevetu zbog ukočenosti i bolova u leđima. Dao sam dokument medicinskoj sestri da mi po tome da lekove u injekciji. Tad je ona počinje da se smejulji i pokazuje drugoj sestri koja se smejala zarazno. Gledam ja - šta je smešno? Em sam onako ukočen, iskrivljen i pogrbljen, em one se „kidaju“ od smeha – priča ovaj Nišlija za Južne vesti.

Kaže da mu je u prvom momentu pomalo bilo i neprijatno.

- Ležao sam sa otkrivenim delom zadnjice i beše mi neprijatno. Mislim se šta li se smeju mojoj zadnjici? One, da bi opravdale svoje ponašanje, poturaju mi onaj papir pod nos gde piše „sve ga ukočilo“ i počinjem i ja da smejem. A, što se više smejem, više boli, ali u onoj situaciji stvarno je sve bilo smešno! Svi u ordinaciji smo se „pokočili“ od smeha - priča bivši pacijent i dokumentuje papirom „smešni“ događaj.

Inače, I.N. je sada potpuno u redu, jer mu je doktorka dala prave lekove koji su ga „ispravili“.


Šta je anamneza?

Anamneza je inače razgovor sa bolesnikom u cilju prikupljanja informacija koje su bitne za otkrivanje stvarne prirode bolesti i tačno postavljanje dijagnoze.

To je medicinska veština koja od doktora zahteva znanje i strpljenje. Ona mora da bude potpuna i najvažniji je deo postupka za utvrđivanje bolesti, kaže stručna literatura o ovom delu medicinske struke.

- To podrazumeva prikupljanje podataka od pacijenta o tome kada su se pojavili simptomi, koji, da li ih je bilo ranije... da li u njegovoj porodici neko boluje od nečega što bi moglo da se poveže sa tim problemima, bilo da je nasledno ili prenosivo, a zatim i predlog za terapiju. Moglo je da piše u tom delu, na primer, Išijas (lat. Ischas, ischialgia) ili nešto slično, a ovako napisana anamneza stvarno je smešna – kaže na kraju za Južne vesti jedan od zdravstvenih radnika - pojašnjavaju lekari. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • v

    17:37 // 23. 6. 2014.

    Anamnesis- pitam. Fali znak navoda i od kada ostalo je u redu.

  • Marko

    09:58 // 7. 5. 2014.

    Kad nekog sve ukoci,taj obicno nije vise ziv.haha

  • Vojkan Zivkovic

    16:00 // 6. 5. 2014.

    Nisam se od članka šlogir'o, al' od pojedinih komentara jesam. Pa bogamu, mi ni na običnu anegdotu ne umemo da se prozezamo, odma' padaju teške filozofije. A bajagi smo veseo narod. Pih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: