Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 25. 5. 2011.

| Društvo

Neolitsko naselje kod Prokuplja (foto)

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti

PROKUPLJE - Na lokalitetu Pločnik završava se projekat izgradnje neolitskog naselja koje čini pet kuća sa pomoćnim objektima izgrađenih od drveta i blata.

Kuće datiraju iz perioda šestog milenijuma pre nove ere, iz perioda vinčanske kulture.

U izgradnju neolitskog naselja na Pločniku, koja je započeta prošlog leta, prokupačka opština i AD „Planinka“ iz Kuršumlije uložili su do sada preko tri miliona dinara. 

Kuće od pruća i slame kraj arheološkog lokaliteta vinčanske kulture u selu Pločniku, nedaleko od Prokuplja, pokraj magistralnog puta Niš-Priština, već duže vreme privlače pažnju prolaznika.

Od predstojeće turističke sezone, ovo neobično naselje, kome tek predstoji novi i potpuniji izgled, prema rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, direktorke prokupačkog Narodnog muzeja „Toplica“, naći će se na turističkoj mapi Toplice.   

- Za završetak radova na kućama, odnosno njihovo unutrašnje uređenje i opremanje, kao i uređenje okolnog prostora, Ministarsto kulture izdvojilo je oko 300.000 dinara, dok u tom smislu očekujemo i značajnu pomoć prokupačke opštine - ističe Julka Kuzmanović-Cvetković objašnjavajući da će takozvano neolitsko naselje u Pločniku biti u sastavu turističke ponude ovog kraja, odnosno da će biti prezentovano turistima koji obilaze okolne banje u kuršumlijskoj opštini i fenomen prirode Đavolju varoš.

Ipak, da bi se kuće prikazale posetiocima u pravom sjaju i da bi oslikale period koji predstavljaju, ostalo je da se popune inventarom, da se postave putokazi i uredi prostor između njih.

- U kućama će biti postavljene peći, stolovi, ležaji sa posteljinom iz tog perioda. U jednoj od njih naći će se i razboj za tkanje. Kuće će biti uređene tako da predstavljaju život ljudi iz tog vremena, a deo inventara u kućama zapravo će i biti iz tog perioda. U pitanju su predmeti pronađeni na okolnom arheološkom nalazištu vinčanske kulture, gde smo do sada pronašli peći, posuđe i brojne druge predmete - objašnjava Kuzmanović-Cvetković.

Ona napominje da je i do sada vladalo veliko interesovanje za obilazak posve neobičnih kuća jedinstvenih, ne samo na ovom području već i čitavoj zemlji.

Inače, u lokalitet koji će predstavljati afirmaciju kulturnog turizma ovog kraja, do sada je po rečima direktorke muzeja, koja je i idejni tvorac izgradnje ovog nesvakidnašnjeg naselja, uloženo oko tri miliona dinara, a radove je finansiralo kuršumlijsko preduzeće „Planinka“ nosilac razvoja turizma u Toplici. 


Pločnik otkriven 1927. godine

Lokalitet u Pločniku na kome su izgrađene kuće iz neolita sa arheološkim nalazištem vinčanske kulture prostire se na površini od 100 hektara.

Nalazište je otkriveno 1927. godine, kada su i sporovedena prva arheološka istraživanja, a koja su nastavljena tek 1996. godine od kada se sprovode u kontinuitetu.

Prema rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, ovo nalazište na kome je do sada pronađeno oko 40 bakarnih predmeta, svrstava se u jedno od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta u Evropi.

Njegova vrednost je neprocenjiva jer predstavlja direktan dokaz o postojanju metalurgije u okviru vinčanske kulture u ovom kraju.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Krvna grupa A

    23:08 // 31. 7. 2011.

    Arheološko otkriće u Pločniku kraj Prokuplja (da se metal prvo prerađivao na Balkanu pre 7500 godina,) je još jedan dokaz da je PRVA EVROPSKA CIVILIZACIJA NASTALA pre 10.000 god u SRPSKOM PODUNAVLJU (Lepenski vir, a posle Starčevo i Vinča-NAJSTARIJE PISMO ). .
    Što je i logično ako se prate tokovi 4 EVROPSKE REKE:
    (1).DUNAV sa Severo-zapada i Baltika;
    (2).SAVA sa Zapada i Alpa;
    (3).TISA sa Severo-istoka i Karpata i ukrajinskih stepa;
    (4).MORAVA sa Juga i Jadranskog i Egejskog mora. .
    Niz te reke su prvobitna plemena (nacije su se formirale kasnije) komunicirali i vršili razmenu dobara.
    Narod koji je tada živeo u Podunavlju i Pomoravlju su preci PraSlovena ili tačnije PraSrbi!!!
    Sve to potvrđuje i činjenica da je krvna grupa A (koja je nastala na Balkanu i Sredozemlju pre 20.000 god) sa 43% najzastupljenija među Srbima (u odnosu na sve druge Slovene i Evropljane)!!!

  • Мија

    17:09 // 25. 5. 2011.

    На 3. фотографији су Баце, Римске терме III век, пар стотина метара од колиба, испод моста...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: