Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 25. 11. 2015.

| Društvo

Neophodna garderoba za izbeglice u Preševu

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
izbeglice-Presevo-1.jpg
Volonteri apeluju na građane da garderobu, posebno za decu, dostave Crvenom krstu; foto: arhiva JV

Uprkos smanjenom broju izbeglica koje se poslednjih dana evidentiraju u Preševu, kiša koja je padala poslednjih dana otežala je put izbeglicama iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Put od ulaska u našu zemlju kod Miratovca, još 5 kilometara pešačenja do Prešava i čekanje u redovima za dokumenta, prilično je naporno, naročito dok pada kiša, pa volonteri na terenu apeluju na sve ljude koji mogu da doniraju obuću i odeću, naročito za decu.

Garderoba se može donirati direktno preševskom Crvenom krstu ili opštinskim organizacijama Crvenog krsta.

Sve su teži vremenski uslovi. Mi iz Crvenog krsta delimo obroke, a volonteri tople čajeve kako bi se ljudima olakšalo čekanje. Svakako je suva garderoba ono što je najneophodnije – kaže za „Južne vesti“ Ahmet Alimi, sekretar preševskog Crvenog krsta.

Brojni humanitarni radnici dočekuju izbeglice na ulazu u kamp i daju im potrebne informacije, upućuju na Centar radi dokumentacije i pomažu oko prevoza.

Svi oni samo žele da što pre nastave put. Umorni su i jedva čekaju da se dokopaju neke od zemalja EU. Među njima je dosta dece – priča jedna od volonterki koja radi u Preševu.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja najavljeno je da će, u renoviranoj hali bivše Duvanske industrije u Preševu za nedelju dana biti otvoren novi prostor gde će oko 600 migranata moći da boravi i nekoliko dana. U ovoj prostoriji biće postavljeni kreveti, kabine sa tuševima i toaletima i linija za deljenje toplih obroka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: