Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 9. 5. 2013.

| Društvo

Nestao transparent "Dan pobede nad fašizmom"

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Baner.jpg

Transparent sa natpisom "9. maj - Dan pobede nad fašizmom", koji je sinoć u ime Antifašističkog kolektiva grada Niša postavljen preko puta Narodnog pozorišta, neko je ukrao tokom noći.

Isečene konopce, kojim je tranparent bio zakačen za dva drveta, jutros su zatekli radnici JKP "Gorica" koji su na to mesto došli da bi zakačili drugi transparent. Iz Antifašističkog kolektiva kažu da će obavestiti policiju i zahtevati da se počinioci pronađu.

- Postoje ljudi koji se identifikuju sa pojmom fašizma i kojima je ovaj natpis zasmetao. Krajnje je vreme da se reaguje i da se počinioci sličnih stvari, do sad svrstavani u nezadovoljnu omladinu, nazovu pravim imenom, članovima ultradesničarskih i profašističkih organizacija - kaže Hristina Piskulidis iz organizacije Ženski prostor.

I Milan Krstev iz Odbora za ljudska prava saglasan je da ovaj i slični događaji u Nišu pokazuju da  sa kapitulacijom Nemačke 1945. godine fašistička ideologija nije nestala. transparent Uklonjen transparent "9. maj - Dan pobede nad fašizmom"

- Skrnavljenje spomenika velikanu Šabanu Bajramoviću, crtanje kukastih krstova na fasadama, nemili događaj tokom koncerta grupe "Kal" i slična dešavanja pokazuju da postoje pojavni oblici profašizma u društvu - kaže Krstev.

Članovi Antifašističkog kolektiva kažu da će danas na isto mesto biti postavljen novi transparent sa istim natpisom.

Kolektiv čine organizacije Ženski prostor, Centar za razvoj civilnih resuresa, Odbor za ljudska prava, Centar za razvoj lokalne demokratije, Yurom centar i Centar za devojke. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Analfabeta, a ne Antifa

    23:09 // 9. 5. 2013.

    Dan pobede nad fašizmom treba tražiti u 1990, kada su srpski fašisti iz komunističke partije bili prinuđeni da Srbiji vrate demokratiju, jer je njihov zaštitnik, fašistički SSSR objavio bankrot. To što su oni sebe nazivali komunistima a ne fašistima, to je kao ovo sada kad radikali sebe nazivaju naprdnjacima.
    Jer su fašizam i komunizam identični levičarski tereoristički sistemi koji imaju samo jednu jedinu razliku – fašisti ubijaju komšije, a komunisti prvo poubijaju sve u sopstvenoj kući pa tek onda pređu na komšije.
    Ovi nesretnici iz tzv. Antife neka idu da nađu pošten posao, umesto što za sitnu tuđinsku lovu blamiraju jedini stoprocentno antifašistički narod u Evropi. Oni to sigurno ne znaju, ali Srbijanci su doslovno JEDINI evropski narod koji nije dao nijednog čoveka u Hitlerovu oružanu silu, a dali su i Englezi i Francuzi, a Rusi: 0.8 miliona!
    Strašno je kad ovakve analfabete vršljaju okolo i izigravaju klovnove, i sramora je!

    • Aranđel Petrović

      16:45 // 17. 5. 2013.

      @Analfabeta, a ne Antifa: Poštovani gospodine, vi možda dobro poznajete istoriju, ali ste za trenutnu situaciju očigledno slepi. Krv i čast, 1389, Nacionalni stroj, i tako dalje da ne nabrajam, to su naša deca, zatrovana desničartvom i nacionalizmom. A gde ima nacionalizma, ima i fašizma. I, molim vas, da ne upadamo konstantno u istu zamku, nacionalizam i zdrav patriotizam nisu jedno te isto.

  • Milan petrovic

    19:53 // 9. 5. 2013.

    koji pacenici ovi iz ovog antifa pokreta.. pa u drugom ratu mi smo bili duplo antifasisti ..i kao cetnici a i kao partizani.. pravite takvu klimu kao da vam je u interesu da novi fasizam zazivi.. verovatno i jeste jer morate da se finansirate od nekoga..

    • APA

      01:15 // 10. 5. 2013.

      Petrovicu Milane, konstantno pises komentare negirajuci postojanje neonaci grupa u Nisu. Zasto to radis vec godinu dana? Sta je tvoj interes?

      Jos uvek nije razjasnjen suzavac koji su bacili na koncertu romske grupe Kal na Hitelrov rodjendan. U Nisu ima oko 30ak krivicnih prijava za dela neonacistickih grupa. I pritom, nista se ne dogadja u pravosudju.

      Petrovicu Milane, prekini da podrzavas neonaciste ovakvim komentarima. Grad je pun neobrazovane dece koja sovinisticki nacionalizam zamenjuju cistim fasizmom.

      SMRT FASIZMU! Kraj naci nacionalizmu!

    • Aca

      07:43 // 10. 5. 2013.

      @Milan petrovic

      Ajde probaj da ne truješ svojim komentarima i da ne izvrćeš činjenice, a Južne vesti bi trebalo da proslede tvoju IP adresu policiji jer si ti jedan od mogućih počinalaca

    • Vlada

      13:25 // 10. 5. 2013.

      To sto je unutar cetnickog pokreta bilo frakcija koje su za ovu ili za onu stranu to je drugo pitanje, ali i to da je dobra polovina cetnickog pokreta upirala puske u narod i partizane za vreme rata dok je to izbegavala da radi Nemcima, to se ne moze precutati. Druga je stvar drugo sto partizani nisu stedeli narod u smislu odmazde - tipa dignu prugu u vazduh pa pobegnu na Jastrebac ili u sumu, a Nemci postreljaju pola sela. Ali da su cetnici bezrezervno bili antifasisti to se niko fer i ucen ne moze sloziti, ma koliko Srbin ili sta vec bio. Nije narod bez razloga podrzao sta je podrzao 44-e u Srbiji. To opet ne znaci da izmedju cetnika i ustasa ili balista postoji znak jednakosti - ne postoji, ustase i balisti su bili nacisti, znaci prilazili su svojoj borbi po principu vise rase i unistenja (genocida) protivnickog (srpskog) naroda. Ali da su cetnici bili stvarno antifasisti ne bi se povukli u jesen 1941-e i sve od jeseni 1943-e bili u primirju sa Nemcima (i cak i sa ustasama).

    • Svevladovic

      13:55 // 10. 5. 2013.

      Upravo tako. Traze kavgu da bi imali sta da rade. Bravo za komentar.

    • anche

      15:26 // 10. 5. 2013.

      meni ovo tvoje petrovicu lici na: ne talasaj baru da g...a ne isplivaju...

  • зиуо

    17:04 // 9. 5. 2013.

    и ето вести...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: