Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 13. 6. 2013.

| Društvo

Niš dobija sortirnicu za otpad

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
sortirnica-za-otpad.jpg
Sortirnica, ilustracija, foto: alba.ba

Sredinom jula meseca na prostoru bubanjske deponije trebalo bi da bude postavljena najsavremenija sortirnica vredna 700 hiljada evra.

Kako stoji u saopštenju Udruženja reciklera Srbije, nova sortirnica zaposliće 50-ak pripadnika Romske nacionalnosti, a  njihovim porodicama biće obezbeđeno socijalno i zdravstveno osiguranje.

- U sortirnici će se sav otpad razvrstavati, neorganski od organskog, PET i ostale vrste. Uz pomoć balistik separatora i roto bubnja će se odvajati oko 80 odsto organskog otpada iz svog sakupljenog otpada na deponiji. Daljim tretmanom on se presuje čime se zapremina smanjuje najmanje 4 puta i produžava se vek postojećim deponijama - stoji u saopštenju.

Balirani otpad biće spaljivan u visokim pećima, a neodvojeni otpad će biti sortiran uz razdvajanje plastike, metala, stakla, kartona, papira i drveta. I ovaj otpad će biti presovan nakon čega će se slati u fabrike za reciklažu.

- Projekat se realizuje u saradnji sa gradom Nišom, projektom IMPACT Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i Javno komunalnim preduzećem Medijana. Sve finansira AIK banka - piše u saopštenju.

U radu sortirnice, kako kažu u Udruženju reciklera, posredno će biti angažovano 500 ljudi zaposlenih u 10 reciklažnih firmi iz Klastera “Reciklaža Jug”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • manila

    10:52 // 17. 6. 2013.

    Kakav strucan komentar svaka cast!dta lupas bre ti?!?masina sluzi za sortiranje otpada,ista firma vec ima reciklazu.

  • Vladimir Lazarevic

    08:50 // 14. 6. 2013.

    ništa neće dobiti bez sortiranja na mestu nastanka.. zaposliće ljude da rade posao koji je uzaludan a uz to i neverovatno nezdrav i opasan, ali šta će, gde će moraće da prihvate bilo šta da rade..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: