Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 22. 8. 2016.

| Društvo

Niš dobija tužilaštvo za borbu protiv korupcije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, 021.rs
sud
Uskoro za korupciju kod posebnog tužioca; foto: JV arhiva

Odluku o formiranju posebnih tužilaštava u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, koja bi se bavila borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, Skupština Srbije trebalo bi da usvoji tokom jeseni, a onda bi posao trebalo da dobije 70 novih tužilaca.

Po ugledu na brojne evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države i Srbija bi, kako piše “021.rs”, uskoro trebalo sistemski da se bori sa korupcijom, i to formiranjem posebnih timova koji će istraživati i voditi postupke potencijalne korupcionaške postupke.

Za pomenuti list, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da bi specijalizovana tužilaštva sa radom trebalo da počnu 2018. godine.

Neophodno je da tužioci, policajci i službenici za vezu, koji će takođe raditi u tim tužilaštvima, prođu posebnu obuku u Pravosudnoj akademiji. Takođe će u policiji biti formirani posebni odseci. Planirano je da bude oko 70 tužilaca ukupno i da sva tužilaštva imaju finansijske forenzičare, a službenika za vezu će biti oko 20 po tužilaštvu - kaže Ilić.

Službenici za vezu trebalo bi da imaju poseban kontakt sa Poreskom upravom, Carinom, DRI, Agencijom za borbu protiv korupcije i drugim državnim organima koji raspolažu informacijama potrebnim za vođenje ovakvih postupaka.

Tužioci koji će raditi u ovim specijalnim tužilaštvima biće već iskusni službenici, dok će njihova mesta popuniti novi ljudi koji će posao dobiti nakon raspisanog konkursa.

Posebni finansijski forenzičari će takođe biti deo tima, koji će ponekad da ima “udarne grupe” za konkretne slučajeve korupcije koji bi trebalo da budu rešavani.

Tužilac će moći da formira i rukovodi udarnom grupom u kojoj će biti policajac, ali i osobe iz različitih institucija čije su informacije važne za istragu. Na sastancima udarne grupe će se razmenjivati sve informacije trenutno i neće više biti potrebno da se institucije dopisuju međusobno mesecima. Na primer, ako je predmet vezan za poslovanje banaka i kredita koji su davani na osnovu zemljišta, u udarnoj grupi bi bio neko iz Narodne banke, katastra, Agencije za borbu protiv korupcije - pojasnio je Ilić.

Koordinaciju i kontrolu specijalnih tužilaštava za korupciju radiće Tužilaštvo za organizovani kriminal koje već nekoliko godina funkcioniše u pravosudnom sistemu Srbije.

U početku bi, kako je rekao Ilić, rad ovih specijalizovanih tužilaštava u 4 srpska grada trebalo da bude finansiran iz budžeta i donacija, a kasnije bi “ona mogla da isplaćuju sama sebe”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad 2008

    08:13 // 23. 8. 2016.

    I,šta da radim sa presudom, odnosno korumpiranim sudijom ? Žalio se, prošao sve sudske instance i nikom ništa. Ima li leka tome ?

  • CVETKO prvi

    19:06 // 22. 8. 2016.

    Iz koje stranke ce biti tuzioci ?

  • Beca

    16:18 // 22. 8. 2016.

    Cudno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: