Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 23. 11. 2015.

| Društvo

Niš možda ostane bez Apelacionog suda

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Novi magazin
apelacioni
Da li se Apelacioni seli u Beograd?; foto: JV arhiva

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da postoji šansa da ubuduće u Srbiji funkcioniše samo jedan Apelacioni sud, onaj u Beogradu. To je za niškog advokata Boška Ristića neprihvatljivo, jer se na taj način, kako kaže, otežava pristup pravdi građanima ovog dela Srbije.

Selaković je naglasio da je ovo još uvek samo ideja i da tek treba da se razmatra - da se čuju i advokati i građani, ali kako kaže, “ujednačavanje sudske prakse je neophodnost”.

I pored toga što deluje da će Niš izgubiti još jednu državnu instituciju, ministar kaže da nije tako.

Formiranje jednog apelacionog suda ne znači nestanak prisustva apelacionog sudstva iz Novog Sada, Niša i Kragujevca, jer bi se zadržala odeljenja u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i sedište suda u Beogradu, ali bi postojalo samo jedno odeljenje sudske prakse - izjavio je Selaković, a piše “Novi magazin”.

ristic Ristić: Selidba i skuplja i teža za građane; foto: MCB Ipak, za Boška Ristića, advokata i potpredsednika "Zajedno za Srbiju" nema dileme. I pored toga što će možda Niš imati svoje odeljenje, građani iz svih delova Srbije će po pravdu morati u Beograd.

Smatram da će ukidanje Apelacionog suda povećati troškove postupka i da će se predmeti zavoditi u Beogradu, zatim prosleđivati u Niš na odlučivanje, pa se ponovo vraćati u Beograd radi usaglašavanja sudske prakse i izrađivati odluka i nakon toga preko Beograda ponovo odluke prosleđivati građanima - objašnjava Ristić.

On kaže da će to najmanje za dva meseca produžiti svaki predmet pored već ogromnog odugovlačenja koje se dešava u pravosuđu u Srbiji.

Na ovaj način se remeti pravo građana, pristup pravdi i dostignuti standardi u regionalizaciji i decentralizaciji Srbije. Ovo je još jedan primer centralizovanog upravljanja i onim sistemom nad kojim Ministarstvo pravde ne sme da ima uticaj pre svega u smislu odlučivanja - rekao je Ristić.

Podsetimo, centralizacijom Elektroprivrede Srbije, Niš je već na neki način ostao bez Privrednog društva “Jugoistok” koje je transformisano u regionalni centar i izgubilo jedan deo svojih nadležnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sirija

    22:48 // 24. 11. 2015.

    verovatno su beogradjani smislili prihvatni centar za izbeglice pa prazne nis

  • Dr.Pravdić

    15:13 // 24. 11. 2015.

    Tako je!Treba sve ukinuti po Srbiji i sve preseliti u Beograd!!I narod treba preseliti u Beograd, svi za Beograd!!!

  • Ljubisa

    00:57 // 24. 11. 2015.

    Ovo je prava stvar. Bosko Ristic prica gluposti on i slicni mesetare po lokalu. Treba sve predmete iz Nisa da resava N.Sad, Kragujevac, Beograd. A Nis da resava njihove predmete, jer i onako taj sud radi samo na osnovu papira i sta poste nema da se povecava trosak. A da, nema sanse i mogucnost da on utice na one koje je postavio u Nisu. Bravo rasturite Apelacioni ovakav kakav je VEOMA VEOMA los.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: