Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 16. 12. 2014.

| Društvo

Studentkinje niškog Pravnog fakulteta najbolje u Srbiji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
studentkinje-Pravni.jpg
Niške studenkinje najbolje među 17 timova pravnih fakulteta u Srbiji

Tri studentkinje Pravnog fakulteta u Nišu pobedile su na drugom nacionalnom takmičenju u simulacijji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije, gde se nadmetalo 17 timova iz cele zemlje.

Ljubica Janić, koja je na doktorskim, i njene koleginice Zlata Jović i Milena Vrbić na osnovnim studijama u finalu su bile bolje od tima Pravnog fakulteta u Beogradu, a osvojile su nagradu i za najbolje podneske.

pravni fakultet Niške studentkinje pobedile i u pismenom, i u usmenom delu (foto: ravnopravnost.gov.rs)Sa zadatim slučajem, koji se tiče diskriminacije na poslu na osnovu seksualne orijentacije, upoznale su se još u oktobru kada je tim niških studentkinja "Karanfil" prošao prvu eliminacionu fazu.

Takmičenje je osmišljeno tako da studenti prolaze kroz simulaciju svih koraka u sudskom procesu.

Posle prve selekcije, u pismenoj fazi takmičenja, njih tri su ostale među najboljih 12 timova, posle pisanja tužbe i odgovora na nju plasirale su se dalje, posle čega se takmičilo 8 najboljih timova od kojih su za finale izabrana dva.

U zgradi Ustavnog suda u Beogradu odigrale su ulogu i tužilaca i branilaca, a na simulaciji suđenja sudili su iskusni advokati, sudije i pravni stručnjaci.

U finalu su isti zadati slučaj predstavile usmeno, jednom u ulozi tužioca, a zatim kao tužene. Pošto su pobedile i na suđenju i u pisanju podnesaka, kažemo da su apsolutne pobednice na ovom takmičenju - kaže asistentkinja na Pravnom fakultetu u Nišu Anđelija Tasić.

Ona je sa kolegom Mihajlom Cvetkovićem pripremala studentkinje za takmičenje. Zbog toga što je antidiskriminaciono pravo mlada grana prava, priprema nije bila jednostavna.

To je nova, malo poznata oblast, sa kojom se studenti ne sreću često tokom studiranja. Prvo su učile osnove toga, pa se upoznavale sa slučajem i na kraju primenjivale naučeno - objašnjava asistentkinja.

Takmičenje, koje organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Fondacijom za otvoreno društvo, održano je drugi put.

Čestitajući pobednicima, poverenica Nevena Petrušić poručila je da je zadovoljna što je mnogo mladih pronašlo motiv i inspiraciju da se uključi u takmičenje za koje veruje da će postati tradicionalno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NINI

    08:26 // 17. 12. 2014.

    Svaka im čast! Predivna vest!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: