Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 23. 6. 2015.

| Društvo

Niški Klinički centar dobija novu magnetnu rezonancu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
magnetna
KC Niš trenutno ima jednu magnetnu rezonancu staru 10 godina; foto: JV

Na pregled magnetnom rezonancom, na koji se sada čeka oko 6 meseci, pacijenti će od septembra moći i u kraćem roku jer se očekuje da tada u Klinički centar Niš taj aparat bude ubačen u objekat koji tek treba da počne da se gradi. 

Magnetnu rezonancu jačine 1,5 T niškom Kliničkom nabavlja Ministarstvo zdravlja, javna nabavka je završena i izabran je najpovoljniji ponuđač. Ugovor je potpisan, a vrednost aparata je nešto više od 98 miliona dinara.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar od njega tražio da oprema bude što pre u funkciji. Međutim, neophodno da je da se pre toga uz postojeću zgradu Instituta za radiologiju dogradi objekat u kome će se nalaziti nova rezonanca. magnetna Novi objekat biće "zalepljen" za postojeću zgradu Radiologije; foto: JV

Naša obaveza je da za 3 meseca obezbedimo sve papire vezane za gradnju objekta u kome će biti smešten ovaj aparat. Papiri za gradnju se, kako nam je objašnjeno u Gradu, moraju čekati 45 dana - objašnjava Radovanović.

Gradnju tog objekta doniraće, kako ističe direktor KC Niš, konzorcijum niških firmi. On objašnjava da će on biti površine oko 70 metra kvadratnog, a vrednost izgradnje je oko 20 miliona dinara.

Verujem da će čitav posao biti gotov do septembra i da ćemo tada moći da primimo prve pacijente. U toku naredne godine očekujem da će lista čekanja za pregled na ovom aparatu biti ukinuta - kaže Radovanović.


Za urgentna stanja se ne čeka

Direktor Kliničkog centra ističe da na pregled magnetnom rezonancom, inače starom 10 godina, pacijenti idu prema urgentnosti.

Grupa ugroženih pacijenata, poput dece i onkoloških pacijenata, imaju prioritet i na pregled idu istog dana ili dan-dva kasnije. Oni koji su hospitalizovani i potreban im je pregled čekaju nedelju, 2 ili 3 nedelje, zavisno od urgentnosti - objašnjava Radovanović.

Ističe i da se u slučajevima kada se sumnja na malignitet takvi pacijenti hospitalizuju kako bi što pre mogli da budu pregledani, pošto svaka klinika ima svakog dana svoj termin na ovom aparatu.

Napominje da najviše čekaju oni koje je lekar uputio na ovaj pregled zbog, na primer, bola u leđima.

Kada takav pacijent dođe kod nas i sazna da treba da čeka pet ili šest meseci na magnetnu rezonancu on se najčešće odlučuje da ode u privatnu ordinaciju i plati oko 15.000 dinara. Upućivanje na rezonancu je najčešći izvor korupcije jer lekar koji je pacijenta poslao na pregled dobije nadoknadu za to od privatne ordinacije - objašnjava direktor KC Niš.

On napominje da pacijenti treba da budu svesni da pregled na ovom aparatu nije brz, već da traje u proseku 45 minuta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: