Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 29. 4. 2014.

| Društvo

Niški burek i rakija - Dejvidova preporuka za turiste

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
David-Hoffman-Tvrdjava.JPG
Dejvid Hofman: Nigde još na svetu nisam video kafiće u značajnom istorijskom spomeniku.

Oko 34.000 fanova na Fejsbuku, 27.000 pratilaca na Tviteru i 10.000 na Instagramu saznaće kako je Dejvid Hofman, "profesionalni putnik" iz Amerike, doživeo Niš, Leskovac, Zaječar, Knjaževac...

Ovaj dvadesetosmogodišnjak je pre 7 godina osnovao sajt davidsbeenhere.com preko kog i druge podučava kako da samostalno putuju, daje im savete i potrebne informacije i tako, zajedno sa suprugom Anom, zarađuje za život. David-Hoffman-rakija Rakija će se sigurno naći na listi Dejvidovih preporuka

U bazi nekoliko stotina vodiča za putovanja kroz Andoru, Ekvador, Panamu, Ruandu, Svazilend, Tajland, Maroko i mnoge druge zemlje, uskoro će se naći i tekstovi o Srbiji i njenim gradovima.

- Nakon što posetimo neki grad, kao što smo sada Niš, pišem tekstove kojima drugim putnicima savetujem koja to "top" mesta ne bi smeli da propuste, šta sve ovde mogu da rade, šta da probaju... Na toj listi će se sigurno naći burek i rakija - kaže Dejvid.

Osim tekstova sa preporukama za putnike, na sajtu koji dnevno beleži 30.000 poseta, naći će se i snimak o Nišu. Za 3 do 6 minuta, on treba da prenese čitav utisak o jednom gradu.

- Snimam sve, materijala je mnogo, pa nije lako odabrati najzanimljivije. Video je zabavan i informativan, ali uz jako kvalitetnu produkciju, pa nam, uz ostale obaveze koje imam, treba mnogo vremena da završimo. Još ne znam kako će film o Nišu tačno izgledati, ali će u njemu sigurno biti snimaka Tvrđave i Ćele kule - priča Dejvid.

David-Hoffman-sajkaca Šajkača je jedan od Dejvidovih suvenira iz SrbijeRazumevanju različitih običaja i kultura, priča ovaj momak, verovatno pomaže to što ima rođake u različitim državama koje je posećivao još kao dete. Otac mu je Mađar, a majka Italijanka, tako da mu evropski mentalitet, kaže, nije stran. Međutim, gostoprimljivost kakvu su pokazali južnjaci, kaže, nigde nije doživeo.

- Posetio sam 57 zemalja i tvrdim da gostoprimljivost kakvu sam ovde zatekao ima samo još Grčka. Od stvari koje su na mene ovde ostavile najjači utisak, na prvom mestu su ljudi, njihova otvorenost i gostoljubivost, na drugom hrana, a na trećem istorija kojom treba da se ponosite - kaže Dejvid.

Smatra da je to što je u Nišu rođen Konstantin Veliki veliki potencijal za razvoj turizma ovog grada, a da tome ide u prilog i to što se iz Niša za kratko vreme može stići do Makedonije, Albanije, Bugarske, Kosova...

- Sama šetnja ovim gradom je turistička atrakcija. Kada sam u Americi pričao o Nišu kao sledećoj destinaciji, pitali su me gde je to. Rekao sam da je tu rođen Konstantin i već time zainteresovao mnoge prijatelje jer ima mnogo ljudi u Americi koji izučavaju evropsku istoriju - govori Dejvid.

Snimkom i tekstovima razuveriće i one koji su pred njegov dolazak u Srbiju komentarisali da je "tamo opasno zbog rata". David-Hoffman-Darko-Stojkovic Dejvida je dočekao niški "greeter" Darko Stojković.

- Svi znaju za rat u Jugoslaviji i misle da on još traje, da je ovde opasno. Posle mog putovanja, shvatiće da je to bilo pre 20 godina, da se sve završilo i da je ovo sada sasvim drugačiji svet - kaže Dejvid.

Upoznao je Knjaževac, Felix romulianu, Zaječar, Leskovac, Knjaževac, Smederevo, Viminacijum, Golubac, Sremsku Mitrovicu, Beograd, Kraljevo, Novi Sad i Sremske Karlovce.

Nakon što "istraži" i Bosnu i Hercegovinu, u Majami će se vratiti sa utiscima koji su prevazišli njegova očekivanja. Žao mu je što u Pirotu nije mogao da vidi nadaleko čuvene ćilime jer je muzej, kako inače nije praksa u svetu, bio zatvoren u nedelju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    11:12 // 13. 5. 2014.

    Znaci od svega sto smo planirali da uradimo sa ovim gradom ostao je samo burek i rakija?
    Da se kojim slucajem u Rumuniji rodio Sveti Car Konstantin oni bi Drakulu bacili u djubre.

  • Bane

    17:27 // 7. 5. 2014.

    Najbolji burek u Nis je kod Culeta u Aleksinac.

  • nemanjic

    10:50 // 5. 5. 2014.

    najbolji,najbolji burek je na bul.12-og februara u burekdzinici SOKO u blizini masinske skole.ko nije probao taj ne zna sta je burek !:)

    • buregdzija

      22:21 // 6. 5. 2014.

      Manite se bre ljudi,rasprave,koji je najbo
      lji,SVI su najbolji,jer su niski! Nema nigde boljih od nasih!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: