Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 24. 10. 2016.

| Društvo

Niški đaci održali prvi “Skajp” čas iz muzeja

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
Sajp-čas,-foto-JV
Edukaicja za vršnjake iz drugih gradova; foto: JV

Škole iz Novog Sada, Kovačice, Zaječara, kao i škola “Sreten Mladenović Mika” iz Niša prisustvovale su času o Konstantinu Velikom putem “Skajpa” koji su za njih po prvi put sa Arheološkog nalazišta Medijana pripremili đaci Osnovne škole “Čegar”.

Na ideju o „Skajp“ času iz muzeja, došla je profesorka engleskog jezika u „Čegru“ i jedini „Skajp“ master nastavnik u Nišu Ana Živković koja je, kako kaže, na ovaj način želela, kako kaže, da predstavi đacima ono što Niš ima, a oni nemaju.

Moja ideja je zapravo da se ovi časovi održavaju na engleskom jeziku i to školama širom sveta. Ali kako je ovo prvi i probni čas, ovog puta razgovaraćemo na srpskom sa školama iz naše zemlje – kaže Živkovićeva.

Pred početak časa četvoro šestaka uvežbavalo je tekst uz malu tremu koja je, kažu, nestala kada se začuo zvuk „Skajpa“ za poziv. Dok su oni uz priču o Konstantinu i Nišu pokazivali velelepne mozaike Mediane, đaci i nastavnici sa druge strane ekrana sa oduševljenjem su sve to pratili, a na kraju časa imali su mnoga pitanja za niške osnovce.

Prvi-Skajp-čas-u-muzeju,-OŠ-Čegar,-foto-JV-(2) Pripreme za "Skajp" razgovor; foto: JVŠkolu iz Zaječara interesovala je sličnost između Medijane i Romulijane, kao i njihove razlike, dok je ostale uglavnom zanimalo koliko dugo su se deca spremala za čas, jesu li imali tremu, da li često praktikuju „Skajp“ časove...

Niškim đacima se čas sa Arheološkog nalazišta jako dopao, a „Skajp“ su , kažu, i ranije koristili iz škole kako bi na engleskom razgovarali sa vršnjacima iz najudaljenijih zemalja.

Petra Živković učenica „Čegra“ koja je prva započela predavanje, kaže da bi volela da ovakvi časovi zažive kod nas i da ih ima češće, jer su zanimljivi i korisni, a naročito za učenje stranog jezika.

Mi smo i ranije imali digitalne sekcije na kojima smo razgovarali sa školama iz stranih zemalja, iz Kanade, Južnoafričke republike, Engleske… Nedavno smo preko web kamera sa drugarima iz Kanade igrali pogađanje životinje, oni su pogađali naše, a mi njihove i bilo je sjajno – priča Petra.

Prvi-Skajp-čas-u-muzeju,-OŠ-Čegar,-foto-JV Sa nastavnicom; foto: JVIz Narodnog muzeja u Nišu rado su se odazvali pozivu profesorke Živković, a prema rečima edukatora muzeja Jelene Bogdanović, ideja ih je potpuno fascinirala.

Veoma se radujemo ovakvoj saradnji sa školama, a u pregovorima smo sa “Majkrosoftom” da ovo ubuduće postane praksa u muzeju. Moram da kažem da je Narodni muzej u Nišu prvi muzej u Srbiji koji se priključio ovakvom načinu prezentovanja, dok muzeji u svetu odavno već imaju iskustva s tim – kaže Bogdanovićeva.

Međutim, dodaje Bogdanovićeva, da bi u Medijani ovakvi časovi postali praksa potreban je pre svega internet na svakom objektu, a zasada ga ima samo na jednom.

Podsetimo, niška OŠ “Čegar” jedina je na svetu, sem londonske “Kingsmead” i škole iz američkog grada Vilmington, predstavljena u promo-spotu “Skajp u učinioci”.

Zbog zalaganja i korišćenja savremenih tehnologija u nastavi, profesorka Ana Živković je od strane kompanije “Majkrosoft” uvrštena među 800 inovativnih predavača na svetu za 2015. godinu.

Živkovićeva koristi “Skajp” u nastavi više od tri godine i kaže da su ovakvi časovi značajni, jer deca povezuju znanje iz različitih oblasti - geografije, engleskog jezika i informatike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • snex

    23:32 // 24. 10. 2016.

    dobro da postoji još po neki prosvetni radnik kome je stalo da deca nešto nauče i pri tom se zabave

  • Lahor

    13:43 // 24. 10. 2016.

    Sve pohvale

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: