Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 26. 1. 2015.

| Društvo

Niški funkcioneri kriju imovinsko stanje i funkcije

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-LAF.jpg
U LAF-u kažu da će podaci o niškim funkcionerima biti objavljeni najverovatnije do kraja februara

Čak oko 300 niških funkcionera odbilo je da popuni upitnike o imovinskom stanju i funkcijama koje im je poslao Lokalni antikorupcijski forum. Među njima i gradonačelnik, zamenik predsednika Skupštine Grada Nenad Stanković, sedam narodnih poslanika i nekoliko većnika.

U LAF-u kažu da je upitnike, koji su na adrese 530 funkcionera poslati krajem prošle godine, popunilo manje od polovine ukupno anketiranih. Od tog broja, čak 115 njih je popunilo upitnike, ali nije dalo saglasnost da podaci budu javno objavljeni. Svega 85 niških funkcionera je poslalo podatke koji su traženi, i dali saglasnost da oni budu objavljeni, što će biti učinjeno, kažu u LAF-u, najverovatnije do kraja februara.

Uvid u svoje imovinsko stanje, zaradu, funkcije i ovlašćenja odbili su da daju neki od najviših gradskih funkcionera, među kojima su:

- gradonačelnik Niša Zoran Perišić 
- zamenik predsednika Skupštine Grada Nenad Stanković
- većnici Žarko Ranković, Srđan Vasković i Srđan Aleksić
- predsednik Odbora za imenovanje Skupštine Grada Dejan Jovanović
- predsednici Opština Niška banja Zoran Vidanović i Pantelej Srđan Savić.

Pored toga, čak 7 od 11 narodnih poslanika odbilo je da popuni upitnike:

- Bratimir Vasiljević (SNS)
- Andrijana Anastasov (SNS)
- Ljubica Mrdaković Todorović (SNS)
- Momir Stojanović (SNS)
- Ivana Dinić (SPS)
- Milorad Stošić (PUPS)
- Goran Ćirić (DS).

Takođe, odgovor LAF-u nije stigao ni od bivšeg gradonačelnika Niša Miloša Simonovića i sekretara Gradskog veća Nađe Marković. Upitnik nisu popunili ni rektor niškog Univerziteta Dragan Antić, kao ni od 10 od 13 dekana niških fakulteta. 

Uz reči da oni koji su odbili da učestvuju u ovome “direktno podrivaju borbu protiv korupcije u Srbiji”, u LAF-u kao naročito negativan primer navode odbijanje gradonačelnika Zorana Perišića da na ovaj način položi račune javnosti, ali i predsednice Komisije za primenu etičkog kodeksa Dušice Davidović.

Uverena sam da bi gradonačelnici u nekim naprednim demokratskim zemljama među prvima morali da odgovore na ovakvu vrstu upitnika, ali to ovde nije slučaj. Takođe, iznenađujuće je što Dušica Davidović, s obzirom na svoju funkciju, nije našla za shodno da popuni upitnik. Bojim se da će proći još vremena dok naši političari ne dođu do tog nivoa političke svesti i odgovornosti - navela je Zorica Miladinović iz LAF-a.

U drugoj grupi se nalaze oni koji su popunili upitnike, ali nisu dali saglasnost da podaci budu javno objavljeni. Među njima su većnici Branislav Ranđelović, Mihajlo Zdravković, Milan Pešić, Nenad Gašević i Miloš Banđur, kao i 12 načelnika gradskih Uprava, sekretar Skupštine Grada Ivan Nikolić, predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić, kao i dekani Elektronskog, Fakulteta zaštite na radu i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.


Ko je dao saglasnost da se podaci objave?

Među onima koji su odgovorili na zahtev LAF-a i dozvolili da podaci budu javno objavljeni su:

- zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković
- narodni poslanici Dušan Milisavljević (DS), Blagoje Bradić (Zajedno za Srbiju), Ninoslav Stojadinović (SDS), Miroljub Stanković (PUPS)
- lider URS Branislav Jovanović
- direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović
- direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan
- direktor JKP Medijana Bratislav Vučković
- direktor Toplane Slobodan Maksimović
- direktor “Nišstana” Nenad Hafner
- direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jocić
- direktor Niške televzije Boban Rajković


Mile Ilić ograničio uvid javnosti u svoje podatke

Predsednik Skupštine Grada Mile Ilić, kažu u LAF-u, popunio je upitnik i dao saglasnost da se podaci objave, ali uz ograničenje.

Ilić je naveo da se ne slaže da se objave podaci da li je funkcioner nekog strukovnog udruženja, nevladinog udruženja, sportskog kluba, političke stranke, zatim da li je neko povezano lice ili neki rođak zasnovalo radni odnos u javnom sektoru otkad je on na javnoj funkciji i koliko je takvih lica, kao ni iznos poslednje isplaćene zarade iz budžeta odnosno javnih prihoda. - kaže Miladinović.

U Ilićevom obrazloženju, navodi Miladinović, piše da on "nema saglasnost povezanih lica i institucija da ove podatke objavi".

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav

    20:10 // 14. 2. 2015.

    Sram da nas bude.Zašto? ZATO što mirno savijamo vratove pred ovom političarskom gamadi! I ovi što su navodno prijavili imovinu, većinu stečenog su preneli na tuđa imena!

  • sirotinjo i bogu si teska

    12:28 // 27. 1. 2015.

    Sta bese sa svojevremenom najavom Lj. Slavkovica da ce plate svih gradskih funkcionera i direktora biti objavljene na zvanicnom sajtu grada? Boje se da ce se videti koliko su oni siti a mi gladni?

  • DIDE

    09:05 // 27. 1. 2015.

    Сад кад су их стисли, само купују време да пребаце некретнине на чланове породице, а после ће рећи "ја имам само ѕаставу 101 иѕ 91".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: