Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 7. 6. 2016.

| Društvo

Kuriri na biciklima nakon intervencije inspekcije prestali da rade

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
kuriri-fb
Zasad gotovo sa kurirskom službom na biciklima; foto: FB strana "Kurirska služba Niš"

Dvojica niških studenata koji su prethodnih par meseci “na divlje” zarađivali za džeparac razvozeći biciklima sitnije pošiljke, prestala su da rade nakon što su prijavljeni inspekciji, gde im je rečeno da moraju da imaju dozvolu i da se registruju.

David Ilić i Mihajlo Savić, brucoši iz Niša, početkom maja dospeli su u žižu javnosti zbog svoje zanimljive ideje da za sto dinara po Nišu raznose pošiljke do 10 kilograma.

800x600-kurirska-sluzba-andjelina-bab Da li je zakon jednak i za velike i za male?; foto: Anđelina BabTako su zarađivali nešto novca, sve dok napise u medijima nisu videli službenici iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i to prijavili inspekciji.

Postupajući po njihovoj predstavci, inspektor za poštanske usluge Ministarstva telekomunikacija pozvao je ove mladiće na razgovor.

Pozvali su nas telefonom da dođemo, da čuju šta i kako radimo. Mi smo rekli da je to čist hobi, da od toga zarađujemo mali džeparac. Onda su nam saopštili da, ako hoćemo da nastavimo, moramo da nabavimo kurirsku dozvolu i da se registrujemo - navodi David Ilić.

Kako je navedeno u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru, Iliću je predočeno da se “poštanske usluge obavljaju na osnovu dozvole, prema članu 78. Zakona o poštanskim uslugama, koju izdaje Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge”.

kurirska-sluzba-fb Shvatili da se ne isplati; foto: printscreen FB strane "Kurirska služba Niš"On je tada inspektorima izjavio da nije znao da za kurirske usluge treba dozvola, te da će se kod Agencije za privredne registre raspitati o postupku i ceni registracije i razmotriti “da li im se uopšte isplati da nastave sa radom, s obzirom na njihovu zaradu”.

Danas su, međutim, na svojoj Fejsbuk stranici objavili da im se ipak - ne isplati. 

Mi smo se raspitali šta i kako ide i shvatili da za cenu koju tražimo po pošiljci ne možemo da pokrijemo troškove oko registrovanja, a da podižemo cenu ne želimo, tako da smo rešili da zvanično prekinemo sa radom - kažu ovi mladići. 

Osim toga, kako tvrde, iz inspekcije su im rekli da moraju da ugase i Fejsbuk stranicu svoje kurirske službe "jer ni to nije po zakonu". 


"Podržati entuzijazam mladih, ali ne i poslovanje u sivoj zoni"

Za profesora niškog Ekonomskog fakulteta Bobana Stojanovića nema dileme - svi moraju da posluju u okviru zakona, a ne u sivoj zoni, “bez obzira što se ovde radi o jednoj simpatičnoj stvari koja bi trebalo da bude podržana”.

Ipak, neophodno je, prema njegovim rečima, mladima omogućiti da ostvare svoje preduzetničke ideje i entuzijazam, između ostalog i fleksibilnijim zakonima.

Pretpostavljam da je zakon koncipiran prema monopolistima, krupnim učesnicima, i tu nema mnogo mesta za ostale. Ipak, ako je to delatnost koja ne donosi veliku zaradu, trebalo bi je stimulisati. To svakako mora da bude legalno, ali zakon mora da bude fleksibilniji u smislu tumačenja, jer nisu isto pošta i oni koji se bave kurirskom službom na biciklima - kaže Stojanović.

kuriri3 Profesor Stojanović savetuje da probaju da se registruju drugačije; foto: FB strana "Media centar"Profesor savetuje mladićima da probaju da se registruju drugačije, ukoliko je to moguće, kako ne bi “potpali” pod Zakon o poštanskim uslugama, “jer ako nekom odnesu ružu na adresu, to valjda ne bi trebalo da spada u taj zakon”.

Ne treba da ih teramo u sivu zonu, niti da zaobilaze zakon, već da se registruju, recimo, kao preduzetnička radnja koja se bavi uslugama. To je možda jedini način da šire biznis, a da ostanu u legalnim tokovima. Osim toga, za preduzetničku radnju se plaća paušalno godišnje možda par hiljada dinara, to nije veliki iznos opterećenja - dodaje on.

Stojanović napominje i da ovi momci, ali i svi ostali koji imaju dobre ideje, mogu da probaju da dobiju pomoć u okviru programa poput “Pokreni se za posao”, ili da iskoriste to što je 2016. godina preduzetništva i da konkurišu za bespovratna sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kosta

    17:15 // 15. 9. 2016.

    Pausalni porez par hiljada? Pre bih rekao 15-50K mesecno.
    I to ako ste rod sa inspekcijom 15K ako ne :(. Ko ne veruje pravac inspekcija i neka pita. E da i resenje kasni 2 godine tako da i posle 2 godine mogu da se predomisle i povecaju. Moguce resenje je knjigovodja i sami da obracunavate platu i porez i to bi bilo 9000 drzavi i knjigovodji kolko kaze, oko 30€ mesecno. Momci su pametno postpili

  • kristina

    07:26 // 10. 6. 2016.

    Sramota me je sta sam ovde procitala.
    Zao mi je sto ne razumete.

  • aha fejsbuk

    22:10 // 8. 6. 2016.

    A ona stranica za Vuka Stojiljkovića koja uticala na suđenje može da postoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: