Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 18. 9. 2014.

| Društvo

Niški padobranci prvi među specijalnim jedinicama

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Viseboj-5.jpg
63. padobranskom bataljonu I i III mesto na 17. višeboju (foto: FB strana Ministarstva odbrane i Vojske Srbije)

Ekipa niškog 63. padobranskog bataljona još jednom je dokazala svoju spremnost pobedom na 17. višeboju jedinica specijalne namene gde je najbrže savladala nepoznati teren i najbolje izvršila 12 zadataka.

Po desantiranju na Mali Jastrebac počelo je takmičenje petočlanih ekipa Specijalne brigade iz Niša i Pančeva. Po "sletanju" na zemlju, njihovi članovi dobili su karte sa ucrtanim tačkama koje je prvo trebalo pronaći, a zatim na svakoj od njih izvršiti određeni zadatak. Viseboj-3 Ekipe je činilo 5 članova plus šesti, rezervni (foto: FB Ministarstva odbrane)

Takmičari su tako izvlačili "ranjenika" i nosilima ga preneli na razdaljinu od 400 metara, pucali su iz pištolja na strelištu, bacali bombu i nož u metu, veslali 2 kilometra Južnom Moravom, savladavali kontaminirano zemljište za šta je bilo neophodno da pola kilometra nose zaštitnu masku... 

- Sudije se nalaze na kontrolnim tačkama i mere pravilnost, u skladu sa tim i brzinom obavljanja zadataka, svaki od njih nosi pozitivne ili negativne minute, a sve to ulazi u ukupno vreme - objašnjava kapetan Siniša Savić, referent za odnose sa javnošću u Specijalnoj brigadi.

Viseboj-1 Jedan od zadataka savladavanje horizontalnih prepreka užetom (foto: FB Ministarstva odbrane)Na današnjem nadmetanju usledilo je i savladavanje žičane prepreke u dužini od 20 metara. Tokom čitavog višeboja takmičari nose automatsku pušku, čuturicu sa vodom, zaštitnu masku i mali borbeni ranac, a kapiten je zadužen i za busolu i topografsku kartu.

Pred takmičarima je bilo još izazova - savladati horizontalnu prepreku pomoću užeta i pretresti teren, odnosno na obeleženom terenu dimenzija 50 puta 150 metara za što kraće vreme pronaći skrivene predmete. Nadmetanje je zavšeno gađanjem iz automatske puške na strelištu "Šumatovac".

Timovi 63. padobranskog bataljona osvojili su i 1. i 3. mesto.

- Ekipe iz Niša su u blagoj prednosti zbog odličnog poznavanja terena i tradicije koja je na njihovoj strani. Njihova pobeda nije iznenađenje, s obzirom na to da je ista pobednička ekipa bila prva i prošle godine. Ekipa je jaka koliko je jak njen najslabiji član, zato je timski duh vrlo bitan - kaže Savić.

Drugo mesto osvojili su pripadnici protivterorističkog bataljona, a četvrto 72. izviđačko-diverzantski bataljon. Ovaj višeboj je i prošle godine bio održan u okolini Niša, a ranije je bio organizovan na Fruškoj gori i u okolini Kraljeva. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Kostic

    11:43 // 19. 9. 2014.

    To se unapred i znalo ko je najbolji!

  • Gordana Mijalkovic

    07:33 // 19. 9. 2014.

    Sve cestitke i sve najbolje Niskim padobrancima.Nasa Vojska je za svaki respekt,i u zemlji i u svetu.Trebamo ih uvazavati ,postovati i davati podrsku,jer i oni u najtezim situacijama pomazu narodu.

  • Milan petrovic

    01:08 // 19. 9. 2014.

    Нишки ПОНОС!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: