Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 3. 12. 2016.

| Društvo

Niški učenici sa smetnjama u razvoju „uče o životu od života“

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
14.okt-J.A
Hor škole "14. oktobar"; foto: JV

Inkluzivni hor, mini izložba radova i rukotvorina koje su izradili učenici škole „14. oktobar“ u Nišu, predstavljena je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Učenici su na taj način želeli da pošalju poruku ljubavi i pokažu šta sve umeju i znaju.

Pored inkluzivnog hora i orkestra, oni su i učesnici Specijalne olimpijade, na kojoj su prošle godine u Los Anđelesu, u odbojci na pesku, osvojili bronzanu medalju, a takmiče se i u drugim ekipnim i individualnim sportovima.

Osnovni zadatak škole je rad sa kategorijom učenika koji imaju određene smetnje u razvoju. Hteli smo da kroz današnju prezentaciju rada naše škole, pokažemo šta sve postižemo u radu sa decom, da iznesemo sve naše uspehe i stupimo u kontakt sa svima ne bi li bolje i uspešnije radili sa decom koja zaista zahtevaju pažnju i negu - rekao je direktor škole Zoran Nikolić.

14.okt.3-J.A Radovi učenika; foto: JVUčenici ove niške škole su učestvovali i u manifestacijama kao što su "Nauk nije bauk", "Matematika u maju" i "Noć istraživača". Zajedno sa gimnazijom "Svetozar Marković" bili su deo projekta "Putujuća laboratorija". Za maskembal pod nazivom "Heroji inkluzije", zajedno sa nastavnicima i aktivistima "Otvorenog kluba" su izradili maske.

Pored brojnih aktivnosti kojima se deca, pored učenja, svakodnevno bave, direktor škole smatra da ima mesta za još mnogo aktivnosti koje će pomoći dalje uključivanje učenika u društvene tokove.

Položaj osoba sa invaliditetom se, prema mojim sazanjima, zaista u poslednje vreme poboljšao. Mislim da je najveći problem zapošljavanje, kako u državi, tako i u Nišu. Uz podršku društvene zajednice smatram da možemo mnoge stvari da ispravljamo i nadam se da će u narednom periodu situacija biti mnogo bolja - istakao je direktor.

14.okt.-J.A foto: JVKažu da njihova škola jeste specijalna, ali zato što poštuje i spaja različitost.


Niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom

Od početka godine, u Nišu je 155 osoba sa invaliditetom dobilo posao, navodi se na gradskom sajtu, a trenutno je njih 784 na birou. Sposobnost za rad, dodaju, od navedenog broja ima 499 ljudi.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, na svečanoj sednici Saveta osoba sa invaliditetom grada Niša, gradonačelnik Darko Bulatović je rekao da se oni i dalje suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja i da su im mnoge institucije i dalje fizički nedostupne.

Izuzetno je niska stopa zaposlenosti i pored primene Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Sveprisutni problemi ne smeju ostati nevidljivi, da se i vi ne biste osećali nevidljivima u svojoj zajednici, a verujem da vam se to dešava neretko - istakao je Bulatović.

On je rekao da će se sa saradnicima truditi da zajedno rešavaju probleme jedan za drugim i da jednake mogućnosti zaista to i postanu. Pre svega će, kaže, nastojati da se poštuje pravo na različitost, jer je invalidnost nešto od čega ne treba bežati i stiditi se.

Današnji dan je prilika da promovišemo razumevanje problema invaliditeta i da još jednom ukažemo koliko je važna tolerancija, međusobno poštovanje i saradnja, ali i dostupnost institucija kako bi se osobe sa invaliditetom više uključile u socijalni i ekonomski život našeg grada - kazao je Bulatović.

Zaključio je da postoje brojne barijere sa kojima se kao društvo suočavamo, ali da će "činite sve da unapredi i pomogne njihovo veće uključivanje u sve aspekte života".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: