Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 23. 1. 2015.

| Društvo

Niški žandarmi prvi napadnuti?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zandarmi
Žandarmi reagovali na bahatost?; Foto: Arhiva JV

Iz službenih policijskih beleški koje je objavio ombudsman Saša Janković, jasno se vidi da je grupa ljudi među kojima je bio i Andrej Vučić, brat premijera Srbije, prva napala niške Žandarme koji su obezbeđivali “Paradu ponosa”, a koji su nakon toga primenili prekomernu silu zbog čega su suspendovani.

U Zaključku o pokretanju disciplinskog postupka protiv niškog žandarma Radeta Matića u obrazloženju piše da je “grupa žandarma fizički napadnuta”.

U kritično vreme dok su policijski službenici u kordonu stajali na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove napadnuti su od strane 4 N.N. lica - stoji u ovom zaključku.

tekst Iz Zaključka o pokretanu postupka; Izvor: ombudsman.rsKasnije je snimcima televizije N1 utvrđeno da je među napadačima na žandarme bio i brat premijera Srbije Aleksandra Vučića, Andrej, kao i brat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Predrag i dvojica pripadnika Vojne policije.

Protiv dvojice vojnih policajaca krivične prijave podneo je i zaštitnik građana zbog napada na pripadnike žandarmerije u vršenju službene dužnosti.

Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da se tvrdnje ombudsmana temelje na izjavama žandarma protiv koji je pokrenut disciplinski postupak, Janković je to demantovao objavljivanjem dokumenata koji nisu označeni stepenom tajnosti.

Podsetimo, pripadnike žandarmerije, koji su učestvovali u incidentu u kom je pretučen i Andrej Vučić, nedugo zatim su suspendovani, a protiv njih su zatim podnete i krivične prijave, dok je nedugo zatim smenjen komandant niške Žandarmerije pukovnik Senad Koštić.


Vojno-bezbednosna agencija oduzimala snimke

tekst2 Iz izveštaja Sektora unutrašnje kontrole; Izvor: ombudsman.rs Ombudsman je objavio i izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP o ovom događaju. Kako su napisali službenici ovog odeljenja, pojedini građani i vlasnici lokala u blizini mesta gde se u danu održavanja “Parade ponosa” desio incident izjavili su da su pre policajaca sa njima razgovarali službenici VBA.

Vlasnice obližnjeg kafića rekle su da su ubrzo nakon incidenta razgovarale sa vojnim bezbednjacima.

Obe su tokom vikenda u neformalnim razgovorima dale izjave pripadnicima Vojno-bezbednosne agencije, odnosno nekim licima koja su im se predstavila da su iz obezbeđenja premijera Aleksandra Vučića, a koji su se pritom legitimisali njima nepoznatim legitimacijama - stoji u izveštaju.

Takođe, službenici unutrašnje kontrole nisu mogli da uzmu snimke video-nadzora obližnjih banka, jer im je u obezbeđenju ekspozitura rečeno da su snimci već predati ljudima iz VBA.

Podatke je od službe VBA tražio i ombudsman, ali mu oni nisu dostavljeni zbog čega je on otkazao prethodno najavljenu kontrolnu posetu toj službi, tokom koje je trebalo da proveri istinitost niza drugih saznanja koja je dobio, a koja ukazuju na politizaciju rada, uplitanje u civilni život i pravosuđe, neprocesuiranje krivičnih dela i druge ozbiljne nezakonitosti i nepravilnosti u radu te službe.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka 1 (preuzmi) - 644.29 KB
  2. Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka 2 (preuzmi) - 644.29 KB
  3. Izveštaj o izvršenim proverama Sektora unutrašnje kontrole (preuzmi) - 1,789.84 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • daxmax

    15:25 // 25. 1. 2015.

    Nisam neki obozavalac zandarmerije ali svako normalan je mogo jos na onom prvom snimku koji se pojavio da zakljuci da su zandarmi bili napadnuti inace ne bi onako reagovali burno.

  • Svevladovic

    18:23 // 23. 1. 2015.

    Da li je protiv Andreja Vucica podneta neka prijava??? Najmanje sto bi moglo je za napad na ovlasceno sluzbeno lice (na snimku N1 se vidi da je gadjao policiju), odbijanje legitimisanja itd.

  • Nesto me zanima

    16:06 // 23. 1. 2015.

    kako to da kad je u pitanju ovako nešto imate sve informacije a kad se desi nešto drugo, prvo čitamo u beogradskim novinama?
    da vas ne plaćaju neki pojedinci? nije vam baš neutralna vest...

    • Max Vespertine

      17:30 // 23. 1. 2015.

      Je suis JV :) a ovom zanimatoru ocigledno nije jasna poenta slobode govora i protoka informacija od javnog znacaja pa moze da napise ovako nesto i ostane normalan.

    • zanimaj se

      22:07 // 23. 1. 2015.

      Nije li te bre sramota od samog sebe?Bravo za JV!

    • U.R.P.K.Y

      01:38 // 26. 1. 2015.

      Ti si dokaz da ste i dalje Seseljevi radikali iz crveno crne koalicije sa kraja 90-ih.Cim vam se nesto ne dopada,odmah idu teorije zavere.Oglasilo se i udruzenje sudija.Verovatno i njih placa Miskovic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: