Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 18. 8. 2014.

| Društvo

Niškim programerima zlato na Balkanijadi u Turskoj

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Takmicenje.jpg
Niški đaci ponovili uspeh s prošlogodišnje balkanijade u Sarajevu.

Dvojica niških gimnazijalaca Ivan Stošić i Marko Stanković, koji čine polovinu tima srpske reprezentacije, na 22. Balkanskoj olimpijadi u Turskoj osvojili su zlatne medalje.

Srbiji je u ekipnom plasmanu, na takmičenju gde se nadmetalo 46 učesnika iz 12 država, pripalo 2. mesto i ukupno 4 medalje. Ostale dve bronzane osvojili su Andrej Ivašković iz beogradske Matematičke gimnazije i Dimitrije Erdeljan iz novosadske Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj". 

Rang-lista Ivan Stošić na 2, a Marko Stanković na 4. mestu (tabela: boi2014.tubitak.gov.tr/?q=results)U dva takmičarska dana imali su po 5 sati dnevno da za matematičke problemske zadatke napišu program kojim bi bili rešeni. Brzina dolaženja do rešenja donosi dodatne poene.

- Na primer, jedan od zadataka može da glasi da napišemo program koji će da izračuna najkraći put između 2 grada, a imamo mrežu puteva. Program koji napišemo se onda testira. Ako pokaže tačno rešenje, osvajamo bodove. Pošto uglavnom ima više načina za rešenje, dodatno se ocenjuje brzina - objašnjava Ivan.

On je u ukupnom plasmanu osvojio drugo, a njegov drug Marko četvrto mesto.

- Pošto sam gimnaziju završio, svratiću do škole da vidim da li ima zainteresovanih da ih pripremam za takmičenja, ne samo iz informatike, već i iz matematike i fizike. A sam ću nastaviti da se takmičim kao student Departmana za informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu - kaže Ivan.

Takmičenje-Tajvan Sa Svetske olimpijade u Tajvanu nedavno doneli srebro i bronzu Marko je završio 3. razred odeljenja Gimnazije "Svetozar Marković" specijalizovanog za talentovane matematičare, a Ivan Stošić je u istoj školi završio 4. razred odeljenja za darovite fizičare.

Talentovani informatičari iz Niša zlato su osvojili i prošle godine kada je Balkanijada bila održana u Sarajevu, a nedavno su sa Svetske informatičke olimpijade u Tajvanu doneli srebro i bronzu.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kome nije jasno, bice mu jasno

    08:48 // 19. 8. 2014.

    Bravo. Ali na studije iskljucivo u Nis ( EF, PMF.. ) kakvo crno inostranstvo? Sta je to Zapad? Matematika je svuda ista. A Nis je grad buducnosti!

  • marko

    20:58 // 18. 8. 2014.

    Bravo dečaci , karijera u inostranstvu vas čeka samo napred.ponosne nišlije

  • V

    20:52 // 18. 8. 2014.

    Свака част момци, мислим да је ово највећи успех нишких информатичара у историји Балканске Информатичке Олимпијаде!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: