Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 20. 10. 2016.

| Društvo

Nišlija napravio model Ćele-kule za virtuelnu stvarnost

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Model
3D model Ćele-kule na osnovu dostupnih istorijskih podataka; Dejan Baćković; Foto: artstation.com

Niški 3D umetnik Dejan Baćković napravio je trodimenzionalni grafički model Ćele-kule. Njegova ideja je bila da turisti mogu da pogledaju kako je spomenik izgledao u prošlosti putem takozovane „virtuelne stvarnosti“, ali je to zasada samo njegova želja.

Ćele-kula ga je fascinirala od malena, pa je svoje strasti prema istoriji i video-igrama spojio u projekat koji bi, prema njegovoj zamisli, mogao da koristi Gradu. Njegov cilj je, kako kaže, bio predstavljanje jedne od najvećih istorijskih znamenitosti Niša, a kako bi završio projekat i napravio virtuelni prikaz spomenika, spreman je da sarađuje sa svim zainteresovanim pojedincima ili institucijama. Dejan Želeo bi da njegov model služi za promociju istorije grada; Foto: Dejan Baćković

Moja ideja je bila da kada strani turista dođe do Ćele-kule, preko svog pametnog telefona iskoristi augmentat reality, odnosno "prividnu stvarnost" i pogleda kako je spomenik izgledao. Nisam imao vremena da nastavim da realizujem to, a bio mi je potreban i programer da bismo izveli do kraja – objašnjava.

Njegova 3D predstava spomenika je, dodaje, slobodnija jer nema skica niti slika iz perioda kada je nastala. Napravio je i video koji na Jutjubu koji uz model govori i o istorijskim podacima vezanim za spomenik. 

Ovo bilo neko moje viđenje na osnovu istorijskih podataka do kojih sam uspeo da dođem – kaže.

Projekat je, kaže, bio zahtevan zbog velikog broja detalja pa je za izradu utrošio mnogo vremena „kako bi postigao realizam“. Ipak, ovaj 3D model je ušao u njegov portfolio što mi je, kaže, donelo posao u beogradskoj firmi u kojoj pretežno izrađuje karaktere za igre.


Model bi mogao u igricu isključivo vezanu za Srbiju

Njegov model Ćele-kule bi, dodaje, mogao da se koristi i u igrama. Međutim, kaže da ne bi želeo da bude korišćen van konteksta srpske istorije.

Nisam zainteresvan za prodaju modela ukoliko bi se koristio u igrama koje nisu vezane za Srbiju. Ako bi se pokrenuo neki projekat gde bi svi učestvovali i koji bi predstavio Niš i našu istoriju svetu za to sam raspoložen.

Spomenik Ćele-kula sazidan je na putu za Carigrad kao opomena onima koji dižu bunu protiv Turskog carstva. Iz polovine 19. veka, navode na sajtu Turističke organizacije Niša, postoji zapis da je kula četvorougaona, visine 4,5 m, širine i dužine po 4 m. Na sve četiri strane kule nalazi se ukupno 56 redova, u svakom redu po 17 lobanja što je ukupno iznosilo 952 lobanje.

Vremenom je, kako navode, veći deo lobanja nestao ili je oštećen, tako da je u kuli ostalo svega 58 lobanja. 1938. godine izgrađena je kapela koja je zaštitila Ćele kulu od daljeg propadanja, a iste godine je na platou ispred ulaznih vrata postavljena bista Stevana Sinđelića, rad vajara Stevana Miletića. 

Narodni muzej je napravio "virtuelnu postavku" u zgradi pored spomenika, odnosno monitore na kojima emituju prezentaciju sačinjenu od fotografija, crteža, skica i ostalih materijala uz objašnjeja sa srpskom i engleskom jeziku. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleks V.

    22:54 // 19. 6. 2021.

    Ja sam Parlicu pre par godina ponudio i izradio nemacku verziju sajta TON-a. U pocetku je bio zainteresovan pa se posle nije javljao. Kako da je jos uvek "direktor"???

  • kide

    00:33 // 21. 10. 2016.

    virtuelna stvarnost? O majko sto me glupog rodi? Ko misli da je pametan neka me "minusira"; e sta ti je sujeta?:))

  • kide

    00:29 // 21. 10. 2016.

    virtuelna stvarnost? Ko misli da je pametan neka me minusira

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: