Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 12. 1. 2016.

| Društvo

Nišlija osmislio aplikaciju za "borbu" protiv napada panike

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Aplikacija
Aplikacija koja već pomaže hiljadama građana

Anksioznost i panični napadi sve su češći problemi sa kojima se suočavamo zbog nagomilanog stresa, a njihovo prevazilaženje pojednostavio je niški psihoterapeut koji je osmislio android aplikaciju za vežbe dubokog i sporog disanja.

Aplikacija-2 Jasno i precizno uputstvoŽarko Petrović osmislio je ovaj program da bi vežbe disanja približio svojim pacijentima, ali i svima koji žive stresno.

Dok sekunde odbrojavaju, grafikon jasno pokazuje kako i koliko dugo udisati na nos, zadržati dah i izdisati na usta.

Ove vežbe su sastavni deo kognitivno-bihejvioralne terapije. Koriste se protiv telesnih simptoma koji se manifestuju u okviru neurotskog poremećaja: plitko disanje, ubrzan rad srca, trnjenje prstiju... - objašnjava Petrović.

Uputstvo treba iskoristiti da bi se savladala tehnika disanja koju zatim treba primenjivati svaki put pri samom nagoveštaju simptoma, signala straha ili nadolazeće panike, a vežbu treba raditi sve dok strah ne padne na minimalni nivo na kom se vraća osećaj kontrole nad panikom.

Oni koji nisu savladali vežbu treba da je vežbaju 3 puta dnevno po 5 minuta - savetuje ovaj psiholog.

Zarko-Petrovic Žarko Petrović idejni tvorac korisne aplikacije To je, osim kod kuće, moguće raditi bilo gde jer je vežbanje disanja drugima potpuno neprimetno tako da se preporučuje i tokom vožnje u gradskom prevozu, na poslu, u prodavnici...

Drugi važan deo aplikacije jeste davanje individualne procene nivoa straha, odnosno anksioznosti, ocenom od 1 do 10 - što je skala koja obuhvata nivoe od osećaja da straha nema, preko umerenog, jakog do najvećeg straha do sada.

Korisnici pre i posle vežbe mogu da ocene subjektivni doživljaj uznemirenosti i aplikacija im pamti rezultate, tako da postoji monitoring koji pokazuje ima li napretka. Mogu i da postave cilj, na primer: "Hoću da oborim na nivo 2" i da zatim prate koliko su blizu ili daleko od cilja - priča Petrović.

Aplikacija-1 Pre vežbe korisnik određuje nivo uzmenirenostiAplikacija je besplatna, ima nekoliko hiljada "skidanja" i zasada je dostupna samo onima sa android uređajima, ali i na srpskom, i na engleskom jeziku.

Psihoterapeut, koji je za nju osmislio dizajn i animaciju, očekuje da će već za nekoliko nedelja biti završena i desktop varijanta, a njoj će moći da se pristupi preko sajta www.psiholosko-savetovaliste.com.


Šta je anksioznost?

Anksioznost i panični napadi su rezultat nagomilanog stresa sa kojim um pokušava da se izbori.

Anksioznost je stanje unutrašnje uznemirenosti i straha da će se nešto strašno dogoditi uz napetost i nemir. Nije vezana ni za šta konkretno, a osoba često ima osećaj da će izgubiti kontrolu nad sobom.

Anksiozni ljudi imaju pogrešno uverenje da je život opasan i da treba da se zaštite od opasnosti koja nije realna što izaziva niz telesnih simptoma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petra Ilic

    13:16 // 9. 7. 2016.

    Zelim aplikaciju,bravo sto je besplatna

  • Milos Bogdanovic

    09:58 // 13. 1. 2016.

    BRAVO ZARE

  • pavle

    07:43 // 13. 1. 2016.

    bravo zare , svaka cast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: