Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 16. 6. 2016.

| Društvo

Nišlije i Sarajlije osnovale fondaciju za borbu protiv vršnjačkog nasilja

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti, N1
490x370-nasilje---Diego-Grez---Wikipedia
Bez institucija nemoguće je pobediti vršnjačko nasilje; foto: en.wikipedia.org/ Diego Grez

Dragana Janković iz Niša, majka 14-godišnjeg Alekse koji je 2011. godine izvršio samoubistvo zbog, kako se smatra, maltretiranja u školi i Alisa Mahmutović, majka na isti način stradalog dečaka Mahira iz Sarajeva, osnovale su fondaciju “Mahir i Aleksa” za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Aleksin otac Bojan Janković nada se da će ova fondacija, koja već radi u Sarajevu, u Nišu početi da funkcioniše početkom iduće školske godine.

Kao što je već slučaj u Sarajevu, ideja je, kaže, da stručni timovi i u Nišu pružaju pravnu, psihološku i svaku drugu podršku deci koja se suočavaju sa vršnjačkim nasiljem, kao i njihovim roditeljima i nastavnicima.

Neće se, prema njegovim rečima, ograničavati samo na fizičko nasilje, već će se raditi i na prevenciji psihičkog, kao i sajber nasilja preko interneta koje je, prema nekim podacima, u porastu.

490x370-naslovna-JV "Da se naša tragedija nikome više ne ponovi"; foto: JVJanković objašnjava da su odlučili da učestvuju u radu fondacije nakon poziva porodice Mahmutović, jer već godinama unazad na svoj način pomažu ljudima koji su u sličnoj situaciji. Naime, kako tvrdi, za pet godina otkad se tragedija desila, njega i njegovu suprugu zvalo je na stotine ljudi čija deca imaju isti problem, da pitaju za savet.

Sve priče koje smo čuli su identične onome kroz što je prolazio i naš Aleksa - prijave nasilje, škola ćuti, nasilje se nastavlja i u najboljem slučaju žrtva bude prebačena u drugu školu. Imate psihologe, pedagoge, nastavnike, inspekcije, direktore škola, a oni pored svih njih zovu nas, što znači da sistem očigledno ne funkcioniše - kaže Janković.

Ipak, on napominje da je ovu borbu nemoguće uspešno voditi bez većeg učešća institucija, pa će svi koji se budu obratili fondaciji, osim saveta, biti upućivani na nadležne.

Mora da se krene sa buđenjem savesti i mislim da smo na neki način dosta doprineli tome, jer je sistem zatvoren i dešava se da možete da zaštitite dete samo ako ste neko i nešto. To mora da se promeni - kaže on.

Podsetimo, u slučaju Alekse Jankovića, Prekršajni sud je novčano kaznio školu “Sreten Mladenović Mika” i tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski, nakon što je utvrđeno da su propustili dužni nadzor nad ovim dečakom koji je 2011. godine, nakon višemesečne torture od strane vršnjaka, skočio sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Kako prenosi N1, 14-godišnji Mahir Rakovac je prošle godine skočio sa 8. sprata zbog, kako veruju njegovi roditelji, nasilja u školi. Kantonalno tužilaštvo se izjasnilo da nije bilo dovoljno dokaza za to, ali njegovi roditelji ne odustaju od pravne borbe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Родитељ

    08:13 // 17. 6. 2016.

    Подршка борби против вршњачког насиља. Надам се да ће што пре да се усвоји Алексин закон. Мада све мислим да неће јер вероватно није у складу са правилима европске уније.

    • Plaćeni dušebrižnici

      10:41 // 17. 6. 2016.

      Mislim da grešite. Zakoni su tamo po ovom pitanju daleko rigorozniji od ovog predloga za Aleksin zakon . Međutim, oni koji su nam deset godina prodavali maglu o školi bez nasilja i kojekakvim drugim preskupim projektima na tu temu, vidimo i sa kakvim efektima, su najveća opstrukcija ovom predlogu jer od nečega mora da žive, a navikli se na mnogo, pa su sada naprasno zabrinuti za nasilnike !

  • Žrtva vršnjačkog nasilja

    23:45 // 16. 6. 2016.

    Zbog tog nasilja ceo život imam traume, ranije me bilo sramota da o tome pričam, ali više nije. Najbolnije je što su nastavici znali i videli šta se dešava ali ništa nisu preduzimali, i naravno nisam bila jedina. Određana grupa je imala pravo da sve ostale maltretira i niko im ništa nije mogao. Dobijali smo batine a nikog nismo dirali niti smo smeli da im uzvratimo.

  • Jasmina

    23:01 // 16. 6. 2016.

    Niš je karakterističan po ovom problemu koji nadležni rešavaju zataškavanjem i ćutanjem. Nadam se da će ova fondacija u Nišu bar uspeti da skrene pažnju na tu anomaliju institucija u gradu tj. pojedinaca u istim, mada sumnjam jer u tim organima su osobe koje i po 20 godina rade na istim funkcijama i dobrobsu povezani !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: