Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 1. 12. 2015.

| Društvo

Nišliji kamata veća od poreza na oružje

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pistolj
Porez na oružje iznenadio mnoge; foto: flickr.com/Dennis van Zuijlekom

Jednom Nišliji je još krajem oktobra stigla opomena iz Poreske uprave da plati dug za registrovano oružje od 24.905 dinara, dok mu je obračunata kamata na taj dug 26.249 dinara. U Poreskoj upravi ćute.

Kako kaže ovaj Nišlija, bio je iznenađen kada je pogledao papir koji mu je stigao iz Poreske uprave. Kaže da se prvo zbunio zbog toga što je to dostavljeno u formi “opomene” i zaprećeno prinudnom naplatom, a onda ga je, kako kaže, zbunilo to što je kamata veća od samo duga.

Za glavni dug od 24.000 dinara kamata je 26.000. Nije mi jasno na koji način obračunavaju kamatu? Možda misle da je bolje da imamo neregistrovano oružje - piše ovaj Nišlija.

oppomena Opomena sa kamatom većom od glavniceIako su pitanja Poreskoj upravi poslata još pre petnaestak dana, odgovora na to kako je moguće da kamata bude veća i kako se ona obračunava do danas nema.

Međutim, nije samo kamata problem. Bilo je i onih građana koji su predali policiji oružje još odavno, a sada su dobili opomene da plate porez i da su dužni državi.

Kako pišu “Večernje novosti”, takvi slučajevi nisu rekost ni u Beogradu i Novom Sadu, a građani su morali da se žale da je poreski dug neosnovan i da nose potvrdu da su predali oružje u filijalu Poreske uprave.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dobrosav Milovanović

    17:31 // 10. 9. 2018.

    Pištolj mi je ukraden 2009.g.Po dobijanju Rešenja za porez za 2010.g. dostavio sam Uverenje da ne posedujem oružje, pa sam dobio novo Rešenje gde se oslobađam poreza. Od 2011 do 2016.g. nisam dobijao rešenja za plaćanje poreza. 2017 i 2018 dobijam rešenja da platim porez i odgovor u ekspozitur Gadžin Han da moram da plaćam porez sve dok mi ne pronađu pištolj. Pitam se kakvi su to propisi??????

  • Slaviša

    12:29 // 24. 5. 2016.

    Ovo je apsolutno zelenaški način obračuna kamate za porez koji ne bi ni trebalo da postoji i ne znam da li i postoji igde osim u Srbiji. Umesto da nas štiti od lopovluka, sama država nam dere kožu s ledja! Na moje pitanje u poreskoj upravi da li je bolje da imam neregistrovano oružje, slegli su ramenima, njih se to ne tiče.

  • Slaviša

    12:25 // 24. 5. 2016.

    Imao sam i ja neprilike u vezi sa visinom kamate. Pitao sam pa sam dobio objašnjenje. Ukratko, računata je kamata na kamatu pa i ako ste osnovni dug (kao ste samo mislili, jel) platili, odbijen vam je iznos od iznosa kamate a osnovni dug vam je ostajao i dalje i kamaćen je i dalje. Ako ste preneli dug, tj. kamatu u sledeću godinu, pridodat je porez za tu godinu i kamaćenje uredno nastavljeno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: