Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 20. 11. 2014.

| Društvo

Nova kardiohirurgija u Nišu jedna od najsavremenijih

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kardiohirurgija
Operaciona sala sa najmodernijom opremom

Sistem za sterilizaciju operacionog polja, mašina za vantelesni krvotok koja tokom operacije preuzima funkciju srca, tableti i internet za sve pacijente - oprema je koja buduću Kliniku za kardiohirurgiju u Nišu stavlja rame uz rame sa svetskim kardio-centrima.

U niškom Kliničkom centru kažu da će za početak rada, koji je najavljen za 24. novembar, biti izvođeno manje zahvata, od 3 do 4 operacija nedeljno, dok se “sistem ne uigra”, a da će potom taj broj rasti. Osim operacija na otvorenom srcu i krvnim sudovima, u novoj klinici biće rađene i transplantacije bubrega, a u planu su i transplantacije jetre. kardiohirurgija2 "Opera sistem" usisava vazduh, prečišćava ga i uspostavlja apsolutno sterilisano operaciono polje

Intenzivna nega sa mašinama i monitorima koji “vise” sa plafona, najmodernije opremljene operacione sale i centralni sterilizacioni blok, neke su od prostorija koje su danas novinari imali priliku da vide u obilasku sa direktorom KC Niš Zoranom Radovanovićem, vaskularnim hirurgom Draganom Milićem i gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem.

Imamo najsavremeniju opremu na svetu, kao vrhunski centri poput Mejo klinike. Od tri operacione sale, trenutno je potpuno opremljena jedna, dok za drugu nedostaje samo EKK mašina. Intenzivna nega ima za sada opremu za 6 postelja, dok je njen kapacitet 11 ležaja - objašnjava dr Milić.

On napominje da je objekat izuzetno funkcionalan, te da su veze između prostorija raspoređene tako da je spašavanje pacijenata moguće u najkraćem mogućem roku i da, time što su jasno podeljeni "putevi" osoblja i pacijenata, ne postoji mogućnost da u njima dođe do infekcije.

Intenzivna nega se nalazi na nekoliko metara od operacionog bloka, tako da se pacijent, u slučaju da dođe do nekih problema, za 30 sekundi može naći na operacionom stolu - napominje niški vaskularni hirurg. 

  kardiohirurgija3 Stanje svih pacijenata koji su na intenzivnoj negi pratiće se preko centralnog monitora U svim prostorijama ugrađeni su hepa-filteri koji koji uništavaju mikrobe, dok su operacione sale opremljene kamerama, te će izvođenje zahteva moći da se gleda u sobi za edukacije, ali i putem video-linka. Pored toga, lekari će putem interneta moći da prate i stanje pacijenta u “šok sobi”.

Inače, ovaj objekat, kako ističu iz KC Niš, nema kancelarije, već su svi prostori radni.

Ovaj objekat ima sve što jedna savremena urgentna kardiovaskularna ustanova treba da ima - prijemnu ambulantu u kojoj se prepoznaje šta je sa pacijentom, koronarnu jedinicu gde se daje inicijalna terapija, invazivnu dijagnostiku, kao i moderne sale i intenzivnu negu - kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić, inače kardiohirurg.

Za početak, u Klinici za kardiohirurgiju će operisati stručnjaci iz Beograda, odnosno sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i Kliničkog centra Srbije, koji će obučavati lekare niškog Kliničkog centra.


Otvaranje nakon 4 godine

kardiohirurgija4 U operacionoj sali je sve digitalizovanoKlinika za kardiohirurgiju se otvara 4 godine nakon početka izgradnje i brojnih probijanja rokova. Prema rečima direktora KC Niš Zorana Radovanovića, u ovaj objekat površine 2.360 metra kvadratna, uloženo je blizu 300 miliona dinara.

Ministarstvo zdravlja je u građevinske radove uložilo oko 210 miliona dinara, Grad Niš je za trafo-stanicu i parterno uređenje izdvojio 35 miliona, dok su oprema i nameštaj u vrednosti od oko 50 miliona dinara dobijeni od raznih kompanija, ambasada i drugih donatora - kaže Radovanović.

Upotrebna dozvola, na koju se čekalo, kako kaže Radovanović, sada je dobijena, tako da će od 24. novembra klinika biti otvorena i odmah će početi sa radom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Драгана Илић

    22:34 // 16. 5. 2016.

    Vaskularna Hirurgija je uzas ,horor,zalost

  • Meda

    06:10 // 25. 11. 2014.

    Ај сад, "опремљена као најбоље западне клинике" а ставили кинеска светла и операционе столове који једва да могу да се продају по западној европи због регулатива

    Но добро, ваљаће до следећих избора!

  • ortho

    22:11 // 24. 11. 2014.

    "kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić, inače kardiohirurg". Ko je ovde kardiohirurg?Mislite na razne kardio-gradonačelnike ili gradoliologe? Ili obočne manekene u zdravstvu. Razbacuju se glupostima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: