Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 21. 2. 2014.

| Društvo

Novi protest i šetnja povodom Vukovog ubistva

Autor:A. Stankov i S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Centar-protest.jpg
Na skupu, koji je zakazan u radno vreme, uglavnom studenti i srednjoškolci (foto: Maja Vodeničarski Stanković)

Na drugom masovnom protestu protiv nasilja na Trgu kralja Milana bilo je manje ljudi, ali ovog puta pročitani su zahtevi skupa. Novo okupljanje zakazano za 1. mart.

Hiljade okupljenih Nišlija traži da javnost na vreme bude informisana o sudskom procesu koji se vodi protiv osumnjičenih za ubistvo Vuka Stoiljkovića. Od načelnika policije Srđana Grekulovića se traži da ispita i obavesti javnost da li je podatak o dvojici počinilaca ubistva tačan. Zahteva se od nadležnih institucija i vaspitnih ustanova da se krene u borbu protiv nasilja, a mediji bi trebalo da krenu u bitku za promenu sistema vrednosti sopstvenim primerom, negujući lepu reč.

Studenti i srednjoškolci govorili su poeziju i besedu “Ako vam je dobro, onda ništa” kojom su ukazali na brojne probleme koji potresaju Srbiju poslednjih godina.

- U kojoj je meri ozbiljna naša stvarnost govori i to da kada krenemo da tražimo pravdu ne smemo da pođemo sa praznim novčanikom. Svi smo umorni od nepravde od svoje i tuđe ravnodušnosti i dugih sudskih postupaka - besedili su studenti.

proetst 3 Saša Janković, foto: Radule PerišićZaštitnik građana Saša Janković došao je iz Beograda i podržao današnji protest.

- Pođimo od samog sebe. Kada god uradimo nešto protiv naše spostvene savesti i kažemo “svi drugi rade tako pa zašto ne bih i ja” - tog momenta kopamo grob jednom novom Vuku. Budimo solidarni, nepravda protiv svakog od nas, nasilje protiv svakog od nas, duboko se tiče svakog od nas - rekao je Janković.

Podršku Vukovoj porodici na protestu pružili su prijatelji, rođaci, ali i oni koji ga nisu ni poznavali. Ujak nastradalog Vuka Zoran Jovanović, zahvalio se prisutnima na podršci i podsetio da porodica samo traži pravdu.

- Na osnovu onoga što smo videli u Kriminalističkoj policiji porodica je u još većem uverenju da istraga nije urađena kako valja. Tražimo da se to promeni i da svi koji su na bilo koji način povezani sa ovim monstruoznim ubistvom budu uhapšeni i odgovaraju za počinjena krivična dela - rekao je Vukov ujak. 

protest6 Pred sudom zvižduci i povici "lopovi, lopovi", foto: Radule PerišićOkupljeni su nakon kratkih govora, noseći transparente, prošetali do niške Policijske uprave i zgrade suda. Šetnja je bila mirna, jedino su se ispred suda čuli zvižduci i povici “lopovi, lopovi”.

Kako je najavljeno, naredni protest na Trgu kralja Milana biće održan u subotu, 1. marta u podne.

Do tada će se građani i dalje svake večeri u 20 sati okupljati u Parku svetog Save i paliti sveće u pomen Vuku u blizini mesta gde je ubijen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Evropska unija

    12:04 // 24. 2. 2014.

    Poštovani Nišlije, moramo da se izborimo da slučaj ubijstva našeg Vuka rasvetli i optuži Republičko javno tužilaštvo ili VJT nekog drugog grada. Niško VJT nema kredibilitet za vođenje ovog slučaja.

  • Vuk Stoiljkovic

    22:17 // 22. 2. 2014.

    Vuk je samo jos jedna karika u lancu nasilja, koji treba preseci. Ne smemo dozvoliti " propuste u istrazi " i politicki montirana sudjenja, treba otkriti kakvi to ljudi stoje iza ovoga i koga stite?!

  • marko

    16:18 // 22. 2. 2014.

    Vuk je iz divne porodice. Njegov otac je bio direktor u mojoj gimnaziji i pamtim ga kao gospodina. A slika sa ovih okupljanja je bas ta, gradjanska, i svesna vrednosti - savesti i morala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: