Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 25. 1. 2016.

| Društvo

Novi protest novinara i novi zahtevi

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
protesti
Prethodni protest održan 11. januara; foto: Vanja Keser

Protest novinara okupljenih u inicijativi "Novinari ne kleče" biće nastavljen večeras u 11 gradova, na jugu u Nišu i Vranju, a pored smene ministra odbrane zbog seksističkog komentara kojim je uvredio novinarku B92, uputiće i dodatne zahteve vlasti.

Kako se navodi u proglasu inicijative, suštinski cilj protesta je “odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija”.

Povod za početak ovih protesta bio je komentar ministra Bratislava Gašića upućen novinarski Zlatiji Labović, odnosno zahtev da on zbog toga bude smenjen.

Premijer je tu smenu obećao, ali je nije sproveo. Iako su u međuvremenu najavljeni izbori, smatramo da bi smena ministra odbrane - koliko god simbolična bila - ipak pokazala neslaganje premijera s njegovim postupkom - stoji u saopštenju inicijative “Novinari ne kleče”.

Dodaje se da od ministra policije Nebojše Stefanovića zahtevaju “da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara”.

Novinarska inicijativa traži i poštovanje autorskih prava novinara i fotoreportera i protivi se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se, ističu, dodatno otežava položaj medija i onih koji u medijima rade.

Od ministra za informisanje Ivana Tasovca traže da položi račune šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi medijskim radnicima uslove za normalan rad.

Zahtevamo od svih političara i državnih funkcionera da se uzdrže od pritisaka, zastrašivanja, ucenjivanja i pokušaja uticaja na uređivačku politiku, kao i da budu otvoreni za novinarska pitanja i da na njih odgovaraju bez odlaganja - tačno, precizno i iscrpno - navodi se u saopštenju.

Novinari pozivaju sve medijske radnike, ali i građane, da im se pridruže na protestu.

Protest će početi u 19 sati, u Nišu ispred Narodnog pozorišta, a u Vranju pred Skupštinom Grada. Novinari će se okupiti i u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Čačku, Šapcu, Kikindi, Lazarevcu i Mladenovcu. Inače, na jugu su već održana 2 protesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jof

    18:55 // 25. 1. 2016.

    Ponizeni jeste,a da ste sami krivi-krivi ste.Novinar treba da je probudjeni deo naroda,a ne instrument i glasnogovornik vlasti.Nemojte da budete Stule,Vucicevici...Imate moju podrsku.

  • ***

    18:41 // 25. 1. 2016.

    Podrska novinarima,ali da se niste poltronisali,klanjali,pisali hvalospeve svakoj vlasti - ne bi bilo ni Gasica.Trebali ste se upitati sta ce keramicar i mnogi takvi na ministarskim i rukovodecim mestima.Zasto cutite kada Vucicevic,vas kolega,pljuje po svima,osim po Vucicu?

  • Bane

    16:32 // 25. 1. 2016.

    Podrska za nezavisno novinarstvo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: