Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 18. 2. 2016.

| Društvo

Novinari bez ugovora poslati kući zbog dojave o inspekciji

Autor:B. G. Izvor:Južne vesti
kamera
Gledaoci ostali uskraćeni za jutarnji program; foto: olistracija; flockr.com/Maik Meid; CC

Nišlije su oko 8 sati ostale uskraćene za jutarnji program na televizijama "Belle Amie" i NTV, jer je, kako su se požalili novinari, snimatelji, montažeri i realizatori, onima koji rade "na crno" bilo naloženo da odu sa posla zbog "dojave o inspekciji".

Kako je novinar jedne od tih televizija rekao kolegama, to da neće biti programa znalo se unapred.

Još sinoć nam je bilo rečeno da će se program ovog jutra emitovati samo do 8 kada će navodno početi programska merenja, ali je onima bez ugovora naloženo da ne dolaze - kaže on. 

Vlasnik obe televizije na kojima nije bilo jutarnjeg programa Vitko Radomirović novinarima “Južnih vesti” nije dao priliku ni da postave pitanje zašto se ovo dogodilo.

Nemam vremena. Prijatno, doviđenja! - odgovorio je Radomirović na telefonski poziv.

Da je na niškim medijima zbog najave inspekcije “zavladala panika” na društvenoj mreži “Fejsbuk” javnost je obavestio vlasnik TV "Kopernikus" Zvezdan Milovanović komentarom da su "inspekcija rada i radovi na digitalizaciji ukinuli jutarnje programe na nekim televizijama".

Panika na televizijama u Nišu ... Inspekcija rada ili "radovi na digitalizaciji" ukinuli Jutarnje programe na nekim...

Posted by Zvezdan M Milovanović on Thursday, February 18, 2016

 

U odeljenju Inspekcije rada u Nišu potvrđuju da su danas prema planu proveravali rad televizije "Kopernikus" i radija "City" i "Banker", ali ne i "Belamija" i Niške televizije na kojima nije bilo jutarnjeg programa.

Radili smo prema svom planu i proveravali rad 3 medijske kuće. To ne znači da nećemo i ostale, ali nije bilo u planu da to uradimo danas. Ne mogu vam ni reći kada ćemo - kaže načelnica niškog odeljenja Inspekcije Milica Kitanović Ljujić.


"Sa novinarima koji nisu slobodni gube građani"

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kaže da se veliki broj novinara nalazi u jako teškom položaju i da mnogi rade bez ugovora i “na crno”.

Pod uslovom da je ta informacija o isterivanju radnika zbog dojave o dolasku inspekcije zaista tačna, to je samo potvrda onoga što smo već konstatovali kao jedan od najvećih problema u medijskom sektoru, a to je nedefinisan radni položaj medijskih radnika - kaže Obradović.

On napominje da se to ne reflektuje samo na radni status novinara, već i na njihov profesionalni odnos.

Nema slobodnog novinara bez definisanog njegovog radnog statusa, plate i ostalih uslova. Nedefinisani radni status omogućava cenzuru i autocenzuru, ali je i generiše jer nezaštićen radnik je svestan toga da mora da izvršava naredbe poslodavca pošto će u suprotnom lako ostati bez posla - objašnjava predsednik NUNS-a.

Napominje da sa novinarima koji nisu slobodni zapravo gube građani, jer ostaju uskraćeni za prave i tačne informacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Meri

    14:58 // 19. 2. 2016.

    crne televizije rade 'na crno' a inspektore niko nije obavestio čije su.

  • lex

    11:12 // 19. 2. 2016.

    Nista novo i neocekivano, ne znam cemu iscudjavanje, osim sto su se radnicima Belamija pridruzili i radnici NTV posle "privatizacije" za koju smo svi znali kakva ce biti. Da li posle ovakve "privatizacije" imamo nezavisne medije-rekao bih jos zavisniji, da ne pricam o ugrozenosti onih koji su u slucaju naseg grada ostali na NTV. Novinari na ekranu, a inspekcija "proverava" da li rade sta nemaju TV

  • komsija

    02:53 // 19. 2. 2016.

    dokle li ce se vitko izvlaci?jaka pa inspekcija kad ne moze da ga ukeba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: