Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:38, 25. 1. 2016.

| Društvo

Novinari nastavili sa protestima i izneli nove zahteve

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
IMG-3282
"Bitno je nastaviti proteste", poručuju udruženi novinari i građani; foto: JV

Oko pedeset novinara večeras je po treći put protestovalo u Nišu i još 10 gradova tražeći smenu ministra Gašića, istragu o navodnom praćenju novinara, zaštitu autorskih prava fotoreportera i fotografa, ali i da ministar Tasovac kaže šta je uradio da zaštiti novinarsku profesiju.

Ovi zahtevi su definisani novim proglasom novinara okupljenim u inicijativi “Novinari ne kleče - Izbori nisu smena”, jer skoro dva meseca nakon neumesnog komentara ministra Gašića upućenog novinarki Zlatiji Labović, on nije smenjen, uprkos obećanju premijera.

Ovim ponovnim okupljanjem želimo da poručimo da su samo građani nesmenjivi, a da svaki funkcioner ako napravi grešku može i mora da bude smenjen, kao i da svaki funkcioner koji građanima da obećanje, treba da ga ispuni. Pogotovo ako je reč o premijeru Srbije koji voli da ponavlja da ispunjava svoja obećanja - istakla je novinarka “Danasa” Zorica Miladinović.

Ona je napomenula i da postoji ideja da se sledeći put ovi protesti, “pošto će očigledno potrajati”, organizuju na malo drugačiji način.


Proširena lista zahteva, ministri pozvani na odgovornost

12596143-10207080330380045-1701671839-n Zorica Miladinović; foto: JVNovinarka niškog “City” radija Ivana Petrović na skupu je podsetila da je za skoro dva meseca koliko traju protesti, “vlast dala povoda da se proširi lista zahteva” pa tako novinari traže i da ministar policije Nebojša Stefanović “prestane da zastrašuje novinare i da javnim napadima stvara atmosferu nesigurnosti, straha i panike”.

Tražimo da tužilaštvo ispita navode iz krivične prijave protiv njega da bi se otkrilo jesu li neki novinari praćeni i ako jesu, po čijem nalogu i sa kojim ciljem - istakla je Petrović.

Treći zahtev, navela je, tiče se fotoreportera kojima novo tumačenje člana Zakona o autorskim pravima dovodi posao u pitanje jer “po mišljenju sadašnjih zakonodavaca, fotografije ne treba da podležu ovom Zakonu, što novinari smatraju nedopustivim”.

Takođe, zahtevamo da Tasovac izađe u javnost i kaže šta je tokom svog mandata učinio za novinarsku struku i šta je učinio u učinio u situacijama kada je bilo evidentno da se položaj novinara i medija dovodi u opasnu zonu - dodala je ova novinarka.


Đokica Jovanović: Važno je da protesti ne prestaju

12626081-10207080327459972-476895683-n Profesor Đokica Jovanović; foto: JVNovinarima su podršku na skupu dala i udruženja građana, kao i Udruženje predsednika skupština stanara. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Đokica Jovanović je, ispred ovog udruženja, naveo da svaku vlast nerviraju uporni protesti i zato je bitno da se ova okupljanja nastave, bez obzira na broj ljudi.

Vlast se ne brine oko toga koliko će ljudi izaći na proteste ukoliko uspe da ih razjedini i da izdrži jedno ili dva okupljanja. Ali protesti koji traju dugo, kao naš koji traje godinu dana, pokazuju da oni ne mogu apsolutno da vladaju sredinom u kojoj se nalaze i pokazuju im da smo konačno izašli iz srednjeg veka - rekao je Jovanović.

Osim u Nišu, protesti su večeras održani i u Vranju ispred Skupštine Grada, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Čačku, Šapcu, Kikindi, Lazarevcu i Mladenovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: