Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 18. 1. 2016.

| Društvo

Novinari u Danskoj nezavisni, a političke afere retke

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Danska
Afere u kojima su političari glavni akteri u Danskoj su retkost; foto: M. V.

Visoke plate novinara u rangu poslaničkih, efikasne institucije i svest društva o odgovornosti neke su od razlika između Srbije i Danske koje medijskim radnicima ove skandinavske zemlje omogućavaju da izveštavaju slobodnije od svojih srpskih kolega.

Novinarka “Južnih vesti” Marija Vučić je tokom studijske posete danskim medijima u Kopenhagenu i Orhusu razgovarala sa brojnim novinarima koji su joj objasnili da je u ovoj evropskoj zemlji novinarska profesija veoma cenjena i uz to jako dobro plaćena.

Minimalna novinarska plata u Danskoj je oko 3.500 evra. To je novac za koji radi student novinarstva na obaveznoj praksi. Iskusniji politički novinari imaju platu od oko 5.000 do 6.000 evra, što je veoma blizu poslaničke plate. Pritom, tamo ne može svako da se bavi ovim poslom. Novinari u Danskoj imaju integritet i jako su cenjeni - kaže ona.

Dok se prosečne novinarske plate prema podacima Sindikata novinara Srbije kreću od 200 evra na jugu do 350 evra u Beogradu, a nezavisno izveštavanje je osujećeno i time što su mnogi mediji povezani sa vlastima, Danci, zaključuje Vučićeva, nemaju tih problema. Visoku platu smatraju jednim od glavnih faktora svoje nezavisnosti kada izveštavaju o političarima.

Ipak, zbog toga što, kako je primetila, ni danski državni sistem generalno nije korumpiran, afere u kojima su političari glavni akteri nisu toliko česte.

Skoro svi novinari odreda koje sam pitala za primer neke krupne koruptivne radnje naveli su slučaj ministra za koga su mediji otkrili da je, dok je bio lokalni političar, od javnih para platio sekretarici da mu piše političke govore. Iako nije u pitanju veliki novac, to je za njih bila krupna priča koju i danas svi prepričavaju. Kod nas takav događaj ne bi izazvao toliku pažnju, jer imamo mnogo veće afere - navodi Vučićeva.

Ministar o kome je reč nakon toga je podneo ostavku što, sudeći prema tvrdnjama danskih novinara, nije toliko neuobičajena stvar, s obzirom da društvo, kažu, ima svest o političkoj odgovornosti.

Jedna od glavnih prednosti bavljenja novinarstvom u Danskoj je to što je političarima veoma stalo do imidža u javnosti, te su uglavnom radi da daju informacije novinarima i učtivo se ophode prema njima - kaže ona.

To što političari spremno odgovaraju na novinarska pitanja i sarađuju sa njima, posledica je toga što “znaju da će zbog lošeg imidža izgubiti glasače”.

Ne znam šta kod nas treba da se desi da jedan političar zauvek izgubi poverenje glasača. Oguglali smo na afere čak i kada se u njima pojavljuju jedni te isti funkcioneri već godinama - kaže Vučićeva.

Ona je u Danskoj provela 3 nedelje u okviru programa "Škola digitalnog novinarstva" koji organizuje "Slavko Ćuruvija" Fondacija, a finansiraju Kraljevina Danska i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kod nas

    17:50 // 18. 1. 2016.

    političar koji ima čiste prste ne može da zadobije poverenje građanja, jer glasači od takvog ne mogu da očekuju da im izađe u susret, uzme im pare za zbrinjavanje u javni sektor, javno preduzeće ili lokalnu samoupravu, niti mogu da očekuju da namešta tender za njihovu firmu, pa je zbog toga sasvim logično da prljavi političari budu na ceni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: