Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 5. 2. 2016.

| Društvo

Obezbeđen novac, studenti prava idu u Strazbur

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-sl1
Već nekoliko godina budući pravnici osvajaju nagrade na simulacijama suđenja; foto: commons.wikimedia.org/ CherryX

Iako je njihovo učešće na takmičenju u simulaciji suđenja koje se održava od 14. do 19. februara u Strazburu bilo neizvesno do samog kraja zbog nedostatka para, studenti prava iz Niša i njihovi mentori uspeli su da skupe neophodni novac zahvaljujući sponzoru.

Kako kaže Ivan Ilić, asistent na Pravnom fakultetu u Nišu i jedan od mentora koji je pripremao studente za takmičenje, 1.200 evra za kotizaciju koje je trebalo uplatiti do danas dao je Ivica Tončev, savetnik ministra Ivice Dačića, koji je, kaže Ilić, na ovaj način želeo da pomogne.

Osim toga, Uprava za obrazovanje je jednoj našoj studentkinji odobrila i 580 evra, ta sredstva će biti namenjena za hotelski smeštaj, tako da smo ovim uplatama rešili finansijsko pitanje - kaže Ilić.

On navodi da su predali dopise i gradonačelnicima Niša Zoranu Perišiću i Goranu Cvetanoviću iz Leskovca, ali im niko do sada nije uplatio novac za takmičenje.

Podsetimo, ovim talentovanim studentima koji su obezbedili plasman među 16 ekipa iz cele Evrope za učešće na takmičenju u Sudu za ljudska prava, Fakultet je uplatio 1.500 evra za avionske karte, a danas je bio zadnji dan za uplatu kotizacije bez koje bi njihovo učešće propalo. 


Donose nagrade iz Evrope i sveta, a "kubure" sa novcem

800x600-490x370-pravnici-strazbur Niški budući pravnici 2014. pobedili na takmičenju; foto: arhiva JVBudući pravnici iz Niša već nekoliko godina predstavljaju Niš i Srbiju u najboljem svetlu na simulacijama suđenja - prošle godine su osvojili drugo mesto na ovom takmičenju, a 2014. godine su bili najbolji u Evropi.

2013. godine su bili najbolji na svetu u pisanju predstavki - tužbi i kontratužbi na takmičenju u Oksfordu.

I pored svih uspeha, kao i pored raznih najava gradskih vlasti da će biti formiran stalni fond koji će pokrivati troškove ovakvih takmičenja, to se još uvek nije desilo, pa studenti i njihovi mentori svake godine imaju iste finansijske probleme i primorani su da se, umesto pripremi takmičenja, posvete traženju para. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ispitatih

    17:40 // 6. 2. 2016.

    Mogao bi neko nadlezan da proceslja primanja profesora na pravnom fakultetu...

  • Lik iz centar

    15:34 // 6. 2. 2016.

    ovo je sramota fakulteta,grada i drzave!dal treba sponzor da pomaze mladim studentima?fakultet nema 1200e da izdvoji za ovakvu stvar?ajde,nema fakultet,ali grad?pa niski "gradski oci" imaju tolka mesecna primanja.kakav nam je grad i drzava,i nas veliki napredni zivot ovo pokazuje,da se nema 1200e,sramota sta se radi s ovim gradom,i ljudima u njemu.

  • student

    14:08 // 6. 2. 2016.

    Petre profesor Knezevic jos nije stupio na funkciju...jel te izgubljena strana naterala sa napises ovo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: