Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 16. 6. 2014.

| Društvo

Gde je Pašić primio telegram o objavi rata?

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
Hotel-Evropa.jpg
Nekadašnji hotel "Evropa" u Nišu; foto: skyscrapercity.com

Niški Istorijski arhiv otklonio je ovih dana dilemu o jednoj pojedinosti koja neće mnogo „uzdrmati“ istoriju, ali zbog tačnosti istorijskih činjenica sigurno je vredno pomena.

2 Telegram; Klikni za uvećanjeTri istoričara ovog arhiva, Boban Janković, Dušan Andrejević i Nikola Arsić otkrili su zabelešku telegrama koji je stigao u Niš, ratnu prestonicu u Prvom svetskom ratu, a kojim je zapravo dat ultimatum Srbiji, odnosno kojim je počeo takozvani Veliki rat.

Iako su mnogi istorijski podaci do sada ukazivali da je Nikola Pašić, tadašnji predsednik Ministarskog saveta, primio telegram u niškom hotelu "Orijent", to se ipak zbilo u hotelu "Evropa", a što zabeleška telegrama jasno i dokazuje.

Hotel „Evropa“ je nekada bio na mestu današnje zgrade Pošte, odnosno i tačnije, preko puta nekadašnjeg hotela „Niš“ u Voždovoj (tada Pirotskoj) ulici.

Istorijski arhiv je prikazao na nedavnoj izložbi još mnogo dokumenata koja zainteresovanima može približiti okolnosti ove srpske nedaće.

- U zabelešci telegrama se navodi da je stigao 28. jula 1914. godine i da ga je primio pisar Momčilo D(Đ)urašković. Do sada je bilo malo poznato da je na tekst ultimatuma Nikola Pašić odgovorio „To smo i očekivali“. Vrlo često se može videti da istorijski podaci navode da je Pašić primio telegram u „Orjentu“, ali ovaj dokument dokazuje da je to zapravo bilo u „Evropi“ – kaže istoričar Boban Janković, arhivista u ovoj državnoj ustanovi.

Ova zvanična zabeleška telegrama datira iz 1934. godine, a u njoj se takođe navodi „da je Pašić dobio telegram između 12 i 13 sati poslepodne, kao i da je sala bila puna beogradskog sveta“, što je realno jer je Niš tada bio prestonica Srbije.

- S tim događajem, možemo da kažemo da je do tada najveći sukob u istoriji civilizacije počeo u Nišu - kaže Janković.

On dodaje da je tada doneta Niška deklaracija u kojoj su obrazloženi ciljevi oslobodilačkog rata i najavljeno ujedinjenje južnih Slovena - Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu, a koja je doneta na zasedanju Narodne Skupštine u Oficirskom domu (Dom mladih). 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stanislava Petrovic

    14:04 // 1. 7. 2014.

    Koliko su izvori, zapravo, razliciti. Recimo, ja znam informaciju da se to sve desilo u kafani ,, Stara Srbija''.

  • Nebojsa Ozimic

    23:02 // 16. 6. 2014.

    Samo tri komentara na ovakvu vest?! Bravo,kolege, sve čestitke za ove podatke važne jednako za lokalnu,nacionalnu pa i svetsku istoriju!

  • Миливоје Јовановић

    11:50 // 16. 6. 2014.

    Само на фотографији није хотел "Европа" већ гостионица и хотел "Књажевац" који се налазио на несту садашњег Гранд хотела Ниш, а хотел европа је био прекопута.

    • Redakcija

      12:09 // 16. 6. 2014.

      Hvala na sugestiji. Ispravili smo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: