Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 9. 5. 2015.

| Društvo

Obnovimo ono što nije izgorelo u požaru u kući staroj dva veka

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
open
Akcija obnove kuće stare 2 veka; Foto: JV

Požar koji je krajem godine zahvatio Nišlijama dobro poznatu kuću u Jeronimovoj 4 poštedeo je njene žute zidove, ali je progutao krov, nameštaj, antikvitete i gotovo svo pokućstvo starije od dva veka. Zato će u Narodnom pozorištu 10. maja od 20 sati biti održano dramsko veče, a novac od ulaznica ići će za obnovu.

Slabe instalacije izazvale su požar u kome su sredinom novembra izgoreli porcelan, lusteri, stolovi, kreveti koji su tu unošeni još od 19. veka, ali i porodične fotografije. Ostao je mali deo nameštaja, gvozdena peć, nagorela stakla na prozorima i lusterima i poneka šoljica koja je odolela vatri.

prozor Poziv na humanitarnu predstavu i na prozoru kuće; Foto: JVIako je te predmete nemoguće vratiti jer se njihova vrednost ne meri  novcem, jedan od inicijatora obnove ove kuće Dragan Aranđelović kaže da je ovu starinu, koja decenijama svedoči o nekim prošlim vremenima, neophodno urediti koliko je moguće i vratiti u približno stanje u kome je bila pre požara.

Nakon požara je Zavod za zaštitu spomenika procenio da šteta iznosi oko 20.000 evra. Mnogo toga je nepovratno izgubljeno, ali moguće je napraviti replike prozora, vrata, podova i restaurirati onaj nameštaj koji nije u potpunosti izgoreo - kaže on.

Velika bi šteta i sramota bila, nastavlja, da se ostavi vremenu da uruši ovu kuću koja je već oštećena i da se ništa ne preduzme. 

Prvi koji su hteli to da spreče bili su ruski prijatelji vlasnice Snežane Đorđević Jovanović, koji su odmah nakon nesreće zamenili ćeramide na izgorelom krovu.

Sada je, kako kaže Aranđelović, sve prepušteno dobroj volji Nišlija, ali i gradskih vlasti, da pomognu koliko mogu da se obnovom sačuva ova kućica starinskih prozora, koja je decenijama zadržavala na sebi nostalgični pogled prolaznika. Sada se u njoj, kaže on, i dalje oseća miris gareži.

Neka svi koji mogu dođu 10. maja od 20 sati u Narodno pozorište na muzičko-poetsko-dramsko veče pod simboličnim nazivom “Vatra i nešto” na kome će učestvovati poznati glumci, slikari, muzičari. Ulaznica je svega 200 dinara, ali svi koji hoće mogu te večeri učestvovati i u aukciji slika koje je poklonila niška Galerija savremenih likovnih umetnosti. Hajde da zajedno učinimo što više možemo - poziva Aranđelović koji napominje da se karte mogu kupiti u radnji "Happy House" i na dan predstave ispred pozorišta. 

zuta kuca Na početku Jertonimove stara kuća čeka bolje dane; Foto: JVKuća žutih zidova i dalje mirno stoji u Jeronimovoj 4. Njeni zidovi su još uvek postojani, ali pusta unutrašnjost čeka da joj se vrati stari duh.

Ukoliko bude obnovljena, sasvim sigurno će nastaviti da, kao i do sad, tiho svedoči ne samo o prohujalim vremenima već i o dobrim ljudima koji njeno propadanje nisu dozvolili.


U kući snimana "Zona Zamfirova" i "Pljačka Trećeg Rajha"

Najstariji dokumenti o ovoj kući datiraju, prema rečima Aranđelovića, iz 1861. godine, ali se pretpostavlja da je ona još i starija.

Na tapiji o vlasništvu iz te godine stoji da je Azem Dakupović Tabak, trgovac kožom, već dvadeset godina vlasnik. Dakle kuća u najmanju ruku potiče iz sredine 19. veka. Kasnije su se u nju uselili baba sadašnje vlasnice koja je bila kuvarica na dvoru Petra Karađorđevića i deda koji je bio čuveni lekar. Veliki deo izgorelog nameštaja su upravo oni tu doneli - kaže on.

Vlasnica kuće Snežana Đorđević Jovanović godinama je velikodušno taj nameštaj ustupala Narodnom pozorištu za scenografiju predstava, a i u kadrovima filmova “Pljačka Trećeg Rajha” i “Zona Zamfirova” ostao je ovekovečen enterijer ove kuće.

zuta Foto: JV

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: