Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 7. 12. 2016.

| Društvo

Od sledeće godine Niš ima jednu upravu i 13 sekretarijata

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Zgrada gradske uprave
Samo jedan načelnik i njegov zamenik; Foto: arhiva JV

Ubuduće bi Niš trebalo da ima jednistvenu Gradsku upravu, sa jednim načelnikom i 13 sekretara koji će biti zaduženi za posebne oblasti u funkcionisanju Grada.

Sekretarijati će zameniti dosadašnje uprave kojih je bilo 11. Kao poseban sekretarijat funkcionisaće i Zaštita životne sredine koja je do sada bila u sklopu Uprave za privredu, kao i Sekretarijat za inspekcijske poslove koji je bio u sklopu Uprave za imovinu.

Mnogo se napora i finansija izdvaja za zaštitu životne sredine jer moramo da dostignemo neke standarde u smislu približavanja zemljama EU. Na osnovu nekog našeg zapažanja u prethodnom periodu, smatrali smo da je potrebno radi efikasnosti inspekcijskog nadzora izdvojiti i to u poseban sekretarijat – kaže zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.

Suštinska razlika u organizovanju Gradske uprave je, kako kaže predsednik komisije za izradu nacrta odluke o organizaciji uprave Niša Ljubiša Janić, to što će biti mnogo manje funkcionera.

Sada status službenika na položaju imaju samo načelnik i zamenik uprave, svi ostali su izvršioci. Imaće koeficijent viši od ostalih zbog obaveza i odgovornosti koje imaju, ali su ipak izvršioci. Po novom Zakonu o zaposlenima u jednicama lokalne samouprave nema više funkcionera – objašnjava Janić.

Osim toga Upravu će činiti 4 službe – za poslove načelnika, za zajedničke poslove koja će obavljati tehnički poslove, održavanje objekata i logistiku. Sednica Gradskog veća Sekretari će biti izvršioci; Foto: JV

Postojaće i Služba za informatičko-komunikacione tehnologije, a predviđena je i Služba za javne nabavke koja će, kažu, sprovoditi objedinjene javne nabavke za čitavu upravu.

Ova služba biće formirana sa tendencijom da kasnije preuzme javne nabavke za ustanove i javna preduzeća. Smatramo da će centralizovane javne nabavke štedeti sredstva – ističe Janić.

Ukoliko je, dodaju. za regulisanje neke oblasti potrebno više samotalnosti u okviru sekretarijata postojaće centri i kancelarije.

Gradska uprava će biti manja i sažetija nego do sada. Mogućnost povećanja broja izvršilaca na račun onih koji upravljaju je ovde prisutna pa očekujemo veću efikasnost u radu i bolju kontrolu – dodaje Banđur.

Ko će biti načelnik Gradske uprave, a ko će voditi sekretarijate još nije poznato, jer kako je rečeno na sednici Veća, o personalnim rešenjima nije bilo govora jer, između ostalog, nije usvojen Zakon o platama. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    20:01 // 7. 12. 2016.

    Vrti-suci,ostaje sve isto!Naznalice,neradnici,apartcici,cerke i sinovi zaposljeni na vezu,budzetski paraziti,bahatlije...Ovakvu glomaznu,nekoherentnu,prevazidjenu Upravu,finansijski ne bi izdrzali i mnogo bogatiji evropski gradovi!I

  • 13?

    13:39 // 7. 12. 2016.

    gde baš taj nesrećni broj

  • Rodjen loš

    11:46 // 7. 12. 2016.

    Možete da obrćete kako hoćete. Sa Lombrozom, Bandjijem, Guskom i sličnima sreće nema.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: