Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:09, 19. 4. 2016.

| Društvo

Odobren novac za PDV, maja izgradnja dečjeg onkološkog odeljenja

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
decija klinika
Ovako će izgledati novo odeljenje hemato-onkologije na Dečijoj klinici; foto: NURDOR

Pet miliona dinara koliko je nedostajalo za PDV na sumu od 20 miliona, koju je u protekle 2 godine raznim akcijama prikupilo udruženje NURDOR za izgradnju dečijeg hemato-onkološkog bloka u Nišu, obezbediće Ministarstvo zdravlja i radovi će početi u maju.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su odobrili pet miliona Kliničkom centru u Nišu, koji će potom biti prosleđen NURDOR-u, udruženju koje je nedavno i saopštilo da im je za početak izgradnje nedostaje novac i pomoć tražilo od države.

Iz Ministarstva su nas obavestili sinoć da je prikupljeno nedostajućih 5 miliona, što znači da su prepoznali i nagradili trud ljudi iz NURDOR-a. Za par meseci naš Klinički centar će biti bogatiji za prostor koji će omogućiti deci oboleloj od raka da imaju prijatniji i bezbedniji boravak dok su na lečenju - rekao je direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

nurdor Lepa vest danas saopštena u Kliničkom centru; foto: J. C.On i predstavnici Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) najavili su da će radovi na prvoj fazi, koja podrazumeva grube građevinske radove, početi tokom maja.

Srećni smo što smo konačno dočekali ovaj trenutak da možemo da u toku maja krenemo sa izvođenjem radova, pošto su iza nas dve godine prikupljanja novca. U prvoj fazi je cilj da prostor stavimo pod krov, dok i dalje nastavljamo da prikupljamo novac za drugu fazu u kojoj će biti obavljeni finalni radovi i prostor biti opremljen -  kaže Ninoslava Lilić iz NURDOR-a.

U ovom udruženju smatraju da je na odluku Ministarstva uticaj imao “tvit” premijera Aleksandra Vučića koji je u direktnoj komunikaciji NURDOR-u rekao da će pomoći bez obzira na rezultate izbora, "bio premijer ili ne".

Svi znamo na kojoj je poziciji, tako da ne čudi da je on uticao da se ovo reši - kažu iz NURDOR-a.


Više prostora i bolji uslovi

decija klinika Novi hemato-onkološki blok biće izgrađen ispre postojeće zgrade Dečije klinike; foto: NURDORDa je niškom Kliničkom centru neophodno novo i veće odeljenje na kome bi se lečila deca obolela od raka primetili su upravo roditelji, članovi NURDOR-a.

Prema rečima direktorke Dečije klinike u Nišu Emilije Golubović, trenutno se hemato-onokološko odeljenje prostire na 60 kvadratnih metara, pa se zbog nedostatka soba mališani smeštaju i u deo odeljenja imunologije.

Sa novih 750 kvadratnih metara biće dovoljno mesta i za decu i za smeštaj roditelja. Osim toga, oni će se izolovati od druge dece na Dečijoj klinici koja bi svojim bolestima mogle da ih ugroze - kaže Golubovićeva.

Prema projektu, u planu je da se novi blok, koji će biti poput aneksa postojećoj zgradi Dečije klinike, prostire na dva nivoa. Na prvom spratu će biti igraonica, dnevni boravak, prostor za igru i učenje, kao i ordinacije lekara, dok će na drugom biti 6 jednokreventnih soba, 2 dvokrevetne, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak i dnevna bolnica.

Za prvu fazu je bilo potrebno oko 20 miliona dinara, dok je procena da će za sve radove i opremanje biti neophodno oko 75 miliona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • рибар

    09:57 // 20. 4. 2016.

    @kadar nevera ... од бесплатног превоза труднице и породиље баш лепо живе , и то што причате да деца имају бесплатно здравствено осигурање је бедно за похвалу . Наведите и једну здравствену установу која нормално функционише . После прегледа код лекара је потербно купити масу ствари које нормално држава не плаћа . Или ићи код приватног лекара. Молим вас поштедите народ снс маркетинга

  • Bulevarka

    15:41 // 19. 4. 2016.

    Ne valja Vucic, ne valja SNS? Kako da ne, pomazu gde mogu i koliko mogu. Obecao Vucic i to preko tvitera i ispunio. Molim lepo

    • рибар

      18:26 // 19. 4. 2016.

      Јесте вучић извадио из свог џепа и дао . Глупости причаш . Иди му се захвали за порез на дечије играчке и беби опрему такође му се захвали и за бенефиције трудницама и породиљама . Све су то љигави поени за неписмени и лаковерни народ . А ти суграђанка иди са њима ....

    • kadar nevera

      07:25 // 20. 4. 2016.

      @ribar Trudnice i porodilje imaju besplatan prevoz, deca imaju obavezno zdravstveno osiguranje bez obzira na roditelje, PDV na bebi opremu se vraca i to 2x godisnje, za svako dete grad i republika daju svotu novca za to dete i hvala i na tome jer neke zemlje cak i to ne daju vec teraju majke posle 3 meseca da se vrate na posao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: