Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 29. 10. 2016.

| Društvo

Oko polovine pregleda dojki u Srbiji uradi niški pokretni mamograf

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
mamograf
Mamograf dostupniji pacijentkinjama; Ilustracija; Foto: wikipedia

Skoro polovina žena koje su prošle godine pregledale dojke mamografijom, učinile su to na mobilnom mamografu niškog Kliničkog centra, kaže direktor ove ustanove Zoran Radovanović. Na ovom aparatu bilo je ukupno 19.000 pregleda za godinu dana.

Radovanović kaže da je to 47% ukupnog broja mamografskih pregleda u Srbiji tokom prošle godine.

Od ukupnog broja mamografa, samo jedan naš pokretni mamograf koji je u Nišu, tokom jedne godine uradi otprilike onoliko pregleda koliko se uradi na nivou cele Srbije. On je uvek na terenu osim kada treba da se odradi neka popravka - dodaje Radovanović.

U Srbiji, kaže, postoji 69 mamografa, uključujući i dva mobilna, od kojih je jedan u Nišu i pokriva region juga Srbije, a drugi se nalazi na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu.

Mamograf je do sada bio u mnogim mestima na jugu Srbije, poput Sjenice, Tutina, Novog Pazara, Knjaževca, Zaječara, Ćuprije - dodaje on.


Žene lakše dolaze na pregled

Pored pokretnog mamografa koji je Nišu, kaže Radovanović, doniran pre 7 - 8 godina, u Kliničkom centru postoji i digitalni mamograf na kome se godišnje pregleda oko 4.000 žena.

Ovim smo se približili građanima u unutrašnjosti jer postoji mnogo mesta u kojima ili nema adekvatnih kadrova koji mogu da protumače nalaz ili nema radiologa i mamografa. Pre odlaska u neko mesto mi preko medija najavimo dolazak kako bi građanima izašli u susret. Za pregled je potrebna samo lična karta - naglašava Radovanović.

Od kada u Nišu postoji pokretni mamograf, kako kaže, povećalo se interesovanje žena jer im je usluga pregleda sada bliža.


Redovna kontrola najbolja u borbi protiv raka dojke

Radovanović ističe da je redovna kontrola dojki, jednom godišnje, najbolji način borbe protiv raka i da je na taj način spašeno mnogo žena.

Ukoliko se jednom godišnje odradi pregled dojke, nakon toga bilo koja promena koja se eventualno pronađe izlečiva je 100 %. Tu pre svega mislim na ultrazvučne preglede koji su namenjeni mlađim ženama jer tu nema zračenja, a kod žena koje imaju preko 40 godina radi se mamografija - objašnjava on.

On smatra da žene moraju da razviju medicinsku higijenu i shvate da je rano otkrivanje najvažnije i da ne zaboravljaju da redovno odlaze na pregled, jer je to, dodaje, spas od bolesti.

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke koji se obeležava u zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzioner

    18:31 // 29. 10. 2016.

    Lepo receno, lepa referenca za niski KC, ali totalno pogresna.Ja, kao neko ko je poznavao bivseg direktora Instituta za radiologiju prof. Bosnjakovica i uvek verovao da je njegova krilatica ispravna: "Jel hoces da to uradimo dobro ili da to isto uradimo brzo?". I uvek je insistirao da se uradi dobro. Sa takvim stavom je doveo Institut do postovanja. Vise nije tako. Treba razmisliti sta je vaznije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: