Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 13. 8. 2012.

| Društvo

Okrugli sto o Suvoj planini

Autor:Z.M.Izvor:Južne vesti
IMG_0409

Nesporazumi Niša i JP „Srbijašume“ brzo će biti prevaziđeni, što će omogućiti da Turističko-rekreativni kompleks „Bojanine vode“ na Suvoj planini, čija je izgradnja počela pre 29 godina, konačno bude završen i da bude povezan s „Koridorom 10“ novim putem od „Ploče“.

- „Srbijašume“ se zalažu da ovde bude skijalište, ali umereno, racionalno i uravnoteženo organizovano - rekao je Predrag Aleksić, izvršni direktor JP „Srbijašume“, u raspravi za okruglim stolom o održivom korišćenju prirodnih resursa Suve planine.

Ovakav Aleksićev stav dobio je punu podršku četrdesetak učesnika okruglog stola, od kojih su neki govorili i o potrebi umerenog pristupa u drugim vidovima korišćenja Suve planine.

Formula o „umerenom skijalištu“ trebalo bi da reši nesporazume Niša i „Srbijašuma“, zbog kojih se pune tri godine ne završava regulacioni plan za „Bojanine vode“, čime je blokirana svaka aktivnost na uređenju ovog prostora.

U razgvoru Aleksića sa predstavnicima Zavoda za urbanizam i Skijaškog kluba, vođenom posle tribine, pokazalo se da „Srbijašume“ nemaju primedbi na planiranu novu rekreativnu stazu „Bojanine vode“, niti na uređenje postojeće takmičarske staze „Sokolov kamen“ i dečje „Pantine staze“. Šumari imaju bojazan druge vrste - plaše se da će ostati bez 30 hektara prelepe bukove šume. Odgovoreno je da Niš traži staze, a ne šume, pa se stekao utisak da je nesporazum konačno rešen.

Rasprava za okruglim stolom, jedinim koji je održan povodom Suve planine sa tako širokom strukturom učesnika, protekla je u znaku uvažavanja dveju „na oko“ suprotstavljenih potreba - da se planina zaštiti, a da se, ipak, koristi.

Zoran Stojković iz Zavoda za zaštitu prirode istakao je da predstoji formiranje rezervata prirode „Suva planina“ na preko 18.000 hektara.

- Najvredniji deo tog rezervata nalazi se na severnoj strani Suve planine, od Trema prema Mosoru, gde se nalaze i „Bojanine vode“. Saglasni smo s planovima vezanim za „Bojanine vode“, ali se zalažemo da se u prostoru skijališta priroda maksimalno zaštiti - rekao je Stojković.

Dr Slaviša Stamenković sa Departmana za biologiju PMF-a naglasio je da nema recepta za očuvanje prirodnih vrednosti Suve planine, od kojih neke predstavljaju žive spomenike prirode, i da se u svakom konkretnom slučaju do rešenja mora dolaziti posebnom analizom.

Zalažući se za institucionalnu brigu o Suvoj planini, koja je dosad bila uglavnom u domenu entuzijazma, dr Slobodan Milenković je saopštio da na padinama Suve planine ne treba očekivati obimnije podzemne rezervoare sa vodom i da napajanje ovih prostora treba poveriti Nišu, koji je već uveo u svoj sistem najizdašnija vrela iz planinskog podnožja.

- Održivo upravljanje prirodnim resursima jedan je od prioriteta Plana razvoja Nišavskog okruga i mi ćemo ga primenjivati i na Suvoj planini. Već smo realizovali projekte edukovanja o korišćenju biomase u energetske svrhe, održivom upravljanju, korišćenju šuma i sakupljanju lekovitog bilja, što je sve u funkciji održivog korišćenja prirodnih resursa na celom našem području, pa i na Suvoj planini. Sprovodeći međunarodni koncept ponašanja prema prirodi „NATURA 2000“ još ćemo se baviti edukacijom, pa će biti i novih rasprava za okruglim stolom, jer je to očigledno potrebno - rekla je Aleksandra Brzaković, načelnica Uprave za poljoprivredu i razvoj sela.

Organizatori Okruglog stola pripremiće memorandum sa ovog skupa, koji će biti dostavljen i lokalnim vlastima. Cilj je da se, ukazivanjem na nesporne stavove različitih struktura, olakša donošenje političkih odluka o Suvoj planini.

Posebno mesto u memorandumu imaće zahtev da se organizuje institucionalna briga grada o integralnim vrednostima Suve planine i stalna koordinacija sa svim učesnicima u ovom poslu.

Okrugli sto su organizovali, u Ski-kući „Niš“ na „Bojaninim vodama“, Uprava Grada Niša za poljoprivredu i razvoj sela i Skijašku klub „Niš“.

Direktor turizma ostao bez točka

Dok je išao na „Bojanine vode“, kako bi se uključio u raspravu o Suvoj planini, direktor Turističke organizacije „Niš“, Vlada Jovanović, ostao je bez točka na automobilu.

On je u Jelašničkoj klisuri, neposredno pored turistički veoma atraktivnog mesta „Potkapina“ (gde je te večeri održavan lokalni festival), uleteo u rupu na asfaltu, što je, pukom srećom, prošlo bez većih posledica. Na „Bojanine vode“ je stigao s rezervnim točkom.

- Neophodan nam je put sa „Ploče“, njime će na „Bojanine vode“ dolaziti Nišlije, ali i Beograđani - Koridorom 10. Ipak, moramo čuvati i sadašnji lokalni put koji povezuje sela iz podnožja Suve planine, jer je potreban tamošnjim žiteljima, ali i gostima koji će hteti da odsednu kod meštana. Treba ukinuti stare planove, koji predviđaju hiljadu postelja na prostoru od Studene do „Bojaninih voda“. Za smeštaj treba koristiti sela, hotele u Niškoj Banji i objekte koji će nići duž puta „Ploča“ - „Bojanine vode“. Tako će planina i dalje biti zaštićena od gradnje – rekao je Jovanović.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: