Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 27. 6. 2014.

| Društvo

Ona je jedina briljirala na maloj maturi

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Nikoliina-Petrovic.JPG
Nikolina Petrović: "Učim samo koliko treba"

Jedini đak među skoro 2.500 osmaka u Nišavskom okrugu koji je tačno uradio sva tri testa završnog ispita je Nikolina Petrović iz niške Osnovne škole "Kole Rašić". 

Prvo iznenađenje je usledilo kada je na spisku pored svog imena videla da ima maksimalnih 100 poena, a drugo kada je saznala da je jedina među nekoliko hiljada vršnjaka postigla takav rezultat.

- Bila sam ponosna, nisam očekivala baš toliko. Na test sam otišla bez tenzije, da uradim sve što znam. Malo treme sam imala samo pre prvog testa zbog ispitne atmosfere, ali to je ubrzo nestalo - priča Nikolina.

Znanje da tačno odgovori i na pitanja koja su ostalim osmacima bila nesavladiv zadatak stekla je samo na pripemnoj nastavi u školi, potrebe za privatnim časovima i dodatnim plaćanjem nije bilo.

- Počela sam da se pripremam iz zbirki od prethodnih godina, pa kada je u februara izašla nova, zadaci su mi već bili poznati. Imali smo organizovanu nastavu subotom i to je bilo sve - kaže Nikolina.

Bojazan u polaganju male mature stvarao je samo kombinovani test jer Nikolina i njeni drugovi nisu znali kakav tip pitanja da očekuju, ali su posle probnog završnog ispita shvatili da je razlog za strah ipak neosnovan.

Nikolina je u osnovnoj školi imala sve petice, ali je ostala bez "Vukove diplome" samo zato što nije bila zaineresovana za učešće na školskim takmičenjima. Kaže da uvek uči onoliko koliko treba i da zato ima sasvim dovoljno vremena za izlaske i druženje. To je ono što njene roditelje najviše raduje.

- Uspeli smo da je vaspitamo tako da bude svestrana, a u isto vreme i odličan đak. Nije usredsređena samo na knjigu. To je naš zajednički uspeh - kaže Nikolinin otac Srđan Petrović.

Prvi na listi želja za upis u srednju školu navela je prirodno-matematički smer Gimnazije "Svetozar Marković", gde će, s obzirom na broj poena, nesumnjivo biti primljena.

Iako najviše voli da izučava hemiju, želi da posle gimnazije upiše Pravni fakultet.


OŠ "Kole Rašić" postigla najbolje rezultate

Nikolinini drugovi iz škole su u celom Nišavskom okrugu postigli najbolji zajednički rezultat na maloj maturi. Prosečno su na sva tri testa osvojili 31,28 od maksimalnih 40 poena.

- Nadali smo se tom rezultatu jer smo uložili i mnogo truda i sredstava, a i ova generacija đaka je zaista dobra. Svaka subota u drugom polugođu nam je bila nastavna da bismo pripremili decu za ispit. Prezadovoljni smo rezultatom - kaže direktor OŠ "Kole Rašić" Saša Tončev.

Dodaje da je rezultat ove škole pre 7 godina bio treći u regionu, a da je ovogodišnji ponovljen posle dugo vremena. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • cobi

    21:24 // 29. 6. 2014.

    Rekoh ja svetu se ne moze ugoditi. Kazete bilo prepisivanja zato je dobar uspeh(krivi nastavnici).Onda kazete gde su ostali vukovci,zasto je njihov uspeh los (opet krivi nastavnici). kontradiktorno!

  • milena

    21:04 // 29. 6. 2014.

    marko, usa- hvala na cestitki, imala sam 99 poena. procitajte, ipak, jos jednom clanak! ukoliko ste iz usa-a, kako ste napisali, mislim da cemo se tesko razumeti.
    srdacan pozdrav

    • Marko, USA

      04:38 // 1. 7. 2014.

      Razumemo se.Vi ste imali 99 poena a NIkolina ima 100. Bravo Nikolina !( Mislim da znam zasto ste izgubili jedan poen:USA se pise velikim slovima, posle tacke, recenica pocinje velikim slovom. Upps

  • miki

    14:10 // 29. 6. 2014.

    najvise me nerviraju komentari da deca nemaju pojma...znaju mnogo vise od nas u njihovim godinama i u pravu su sto nekog trgovca ili frizera ne interesuje,hemija npr.ili obrnuto .sta ce im u zivotu.

    • milica

      16:44 // 29. 6. 2014.

      Vukovci se ne upisuju za frizere,a frizeri konkurisu za fakultet,ne zanaju da friziraju,citaju, racunaju,ne znaju jezik,ne znaju nista.I jos nece da se bave svojim pozivom.To je problem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: