Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:27, 2. 10. 2015.

| Društvo

Opet se radi Studija za postrojenje za otpadne vode u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
sastanak
Državna sekretarka danas istakla da će Ministarstvo pomoći Gradu Nišu u ovom projektu

Pošto je gradska vlast prethodnu Studiju izvodljivosti za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda ocenila kao neprihvatljivu, radiće se nova koja će podrazumevati da izgradnja postrojenja bude finansirana iz fondova EU, a ne kroz javno-privatno partnerstvo.

Prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, ukoliko sve protekle po planu, novac za izgradnju dugoočekivanog postrojenja iz pristupnih fondova bi trebalo da bude odobren 2017. godine.

On je napomenuo da postojeća Studija izvodljivosti, koja je završena 2012. godine, nije prihvatljiva za grad jer podrazumeva model javno-privatnog partnerstva koji bi “skupo koštao građane Niša”.

Taj model je podrazumevao da se Grad zaduži ili da se zaduži privatni investitor koji bi, u tom slučaju, teret kredita i kamatu prebacio na korisnike tog sistema. To bi značio da će cena usluga poskupeti 5 do 8 puta. To je za mene kao gradonačelnika, a verujem i građane i privredu bilo nešto neprihvatljivo - rekao je Perišić.

On je istakao da tada nije uzeto u obzir korišćenje fondova Evropske unije, dok je sada, tvrdi Perišić, projekat rešavanja otpadnih voda u Nišu ubačen na listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za koje Srbija može da konkuriše za novac iz IPA fondova.

Kako je danas u Nišu rekla državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović, projekat nove Studije vredan 120.000 evra, finansira se iz sredstava donatorske razvojne pomoći Švedske agencije za razvoj.

Prvi korak je izrada studije koja bi trebalo da bude gotova do aprila sledeće godine, a zatim da se zahvaljujući donatorskoj pomoći Švedske uradi i tehničko projektna dokumentacija po modelu koji propisuje Evropska komisija - objasnila je Božovićeva.

Prema rečima državne sekretarke za životnu sredinu, krajnji cilj je da Grad Niš 2017. godine kroz pretpristupne fondove Evropske unije obezbedi između 40 i 70 miliona evra bespovratne pomoći iz fondova EU za izgradnju postrojenja.

Kako je napomenula, plan je da fabrika u Nišu prečišćava vodu od 300 do 350 hiljada korisnika, uključujući građane i privredu.

Podsetimo, o izgradnji ovog postrojenja u Nišu priča se već godinama. Da je predhodni ugovor o projektu štetan ocenio je krajem 2012. godine zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. Mesec dana nakon toga, najavljeno je raspisivanje tendera za izvođača radova na izgradnji postrojenja.

Sredinom 2013. godine su predstavnici austrijske kompanija PORR predstavili gradskom rukovodstvu svoj biznis-plan za izradu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, nakon toga se ništa dogodilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan

    11:13 // 13. 10. 2015.

    Ne razumem zasto angazuju jos jednog konsultanta i placaju ga 120 hiljada evra kad su mogli predhodnom da isplate tu neisplacenu zadnju ratu i ukazu na nedostatke prve studije izvodlj.? Sta ako i predhodni kons.bude trazio da se izmire dugovanja?

  • Alex

    08:05 // 5. 10. 2015.

    Stana Bozovic, koja je pre nekoliko meseci bila hit na internetu sa njenom urnebesnom biografijom. :)

    http://www.pressonline.rs/info/drustvo/295431/sokantna-biografija-drzavne-sekretarke-stane.html

  • Marija

    13:43 // 3. 10. 2015.

    Ta radna mesta je SNS obećavao u kampanji za one vanredne izbore, odnosno određeni direktor JKP. Znači ide magla ponovo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: