Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 26. 5. 2015.

| Društvo

Organizatori Maturantske parade: "Dali smo sve od sebe"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Parada-2.jpg
Oprema se delila na stadionu odakle se krenulo u paradu (foto: Nikola Dopuđ)

Nakon što su niški maturanti javno iskazali nezadovoljstvo zbog manjkavosti Maturantske parade, o problemima koji su nastali ove godine govore i organizatori iz tima "Eko reakcije", koordinatora ove manifestacije za Srbiju.

Objašnjavaju da je u proteklih 10 godina, od kada su ovaj evropski projekat "doneli" u Niš i proširili ga na celu zemlju, ovo treći put da nema dovoljno opreme za sve maturante u Nišu.

Od Ministarstva omladine i sporta imaju podršku u delu logistike, a Ugovor sa Gradom na 399.000 dinara sklopljen je 12. maja, samo deset dana pre održavanja parade tako da, kažu organizatori, "nije bilo ni vremena za pronalaženje sponzora, ni novca za bolju organizaciju".

Kako 399.000 podeliti na 1.700 maturanata i dobiti opremu za njih? Ne može se podeliti nešto čega nema. Ali mi dajemo sve od sebe da ne urušimo nacionalni projekat - kaže koordinator ovog projekta za Srbiju Biljana Jovanović.

Prvi problemi su se ove godine, prema njenim rečima, pojavili kada je ove godine grad raspisao javni poziv za organizovanje parade, a da je i pre njegovog isteka jedan plesni klub od nadležnih iz Grada dobio dopis da sa pečatom i potpisom može da uđe u škole i radi obuku.

Time je obesmišljen javni poziv, jer je izbor već izvršen. Obuka je važan deo organizacije. Tada smo se pismeno obratili gradonačelniku i pojasnili stvari - priča Biljana Jovanović.

Ipak je klub koji je već počeo obuku u školama nastavio da radi jer je, kaže, bilo nemoguće sa nekim drugim početi sve ispočetka deset dana pre manifestacije.

I počinje da radi sve mimo i protiv nas. Tvrde da ima mnogo zainteresovanih za ples, a u stvari su ti zaiteresovani samo pozvani na žurku posle parade za koju su ulaz naplaćivali, kako su nam rekli đaci, 200, 300, 500, pa čak i 1.500 dinara, a mi imamo sredstava za samo 700 učesnika - dodaje Jovanovićeva.

Zato su policiji prijavili da neko koristi naziv njihove manifestacije za organizaciju žurke "Maturantska parada after party".

Na stadion je, kaže ona, dovedeno oko 1.500 đaka i pored toga što se znalo za ograničen broj kompleta opreme i zbog svađe oko opreme, proba plesa nije ni izvedena, već je održana na Trgu, posla sata pred zajednički sinhroni ples sa maturantima u evropskim gradovima.


"Nadamo se da će sledeće godine biti bolje"

Objašnjavajući kako se dogodilo da neki đaci zaigraju u majicama sa natpisima "Šabac" i "Užice", Jovanovićeva kaže da su to majice u kojima su đaci plesali u nekoliko jutarnjih programa.

Veče pred paradu sam se setila da imamo pedesetak takvih majica i rešili smo da ih ponesemo da bi bilo opreme za što više maturanata, ali eto, pogrešno je i to protumačeno - dodaje Jovanovićeva.

Dodaje da je celom timu iskreno žao što nisu svi dobili opremu u Nišu, kao i što su bez opreme plesali i njihovi vršnjaci u Novom Sadu.

Dodaju da su u petak 22. maja iskoristili dolazak ambasadora Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta i predložili mu da pomogne, tako da će EU možda za narednu godinu obezbediti kišobrane za učesnike u celoj Srbiji.

Podsetimo, maturanti su nezadovoljni što nisu svi plesali u istoj opremi, juče izdali saopštenje za javnost.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • veseli crv

    10:54 // 27. 5. 2015.

    Svaka cast Vucicu koji je samo za tri godine uspeo da sroza standard toliko da ni maturanti ne mogu majice da dobiju... Sledece godine te manifestacije verovatno nece ni biti...

  • Zoran Petković

    22:47 // 26. 5. 2015.

    Da li može da se organizuje nešto u ovoj državi a da organizatori nešto ne ZAS*RU? Da li može da se nađe neko normala, ko će sve korektno isplanirati i sprovesti to u delo? Ili ponovo sve idePodTepih?

  • baca

    21:17 // 26. 5. 2015.

    Ako se već unapred znalo da nema dovoljno majica za veliki broj maturanata, rešenje je jednostavno. Svim maturantima se kaže da dođu u svojim belim majicama (najbolje skroz bele) i svi mogu da igraju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: